Sladke pijače so že pred časom posebej obdavčili tudi na Madžarskem. Foto: EPA
Sladke pijače so že pred časom posebej obdavčili tudi na Madžarskem. Foto: EPA

Bloomberg želi, da restavracije, slaščičarne, športni stadioni in kinematografi v velikem jabolku nehajo prodajati velike količine sladkih nealkoholnih pijač. Predlog predvideva, da vse steklenice sladkih pijač, večje od 470 mililitrov, odstranijo iz ponudbe v kavarnah, medtem ko večje steklenice odstranijo iz ponudbe v restavracijah. Prepoved se nanaša na pijače, ki vsebujejo več kot 25 kalorij na 230 mililitrov. Končno odločitev o zakonu bo sprejel odbor za zdravje mesta New York junija.

Raziskave kažejo, da je skoraj 60 odstotkov odraslih v New Yorku zelo debelih oziroma ima čezmerno telesno težo.

Zveza mesta New York za pijače je ukrepe, ki bi lahko začeli veljati naslednje leto, označila za "fanatične". "Mesto se vprašanja čezmerne teže ne more lotiti tako, da napada sodo, ker soda ni kriva za visoko stopnjo debelosti," so zapisali v izjavi.

Dejavnik naraščajočega uživanja kalorij
Mestni uradniki se z njimi ne strinjajo. Sklicujoč se na študijo iz leta 2006 trdijo, da so sladke pijače največji dejavnik naraščajočega zauživanja kalorij in stopenj debelosti. Oddelek za zdravje mesta New York je na svoji spletni strani zapisal, da je uživanje 560-mililitrske sladke pijače na dan enako, kot če bi zaužili 22,6 kilograma sladkorja na leto.

Predlagani zakon o sladkih pijačah je zadnji v dolgi seriji zdravstvenih predlogov iz Bloombergovega urada. Milijarder, ki je župan 'mesta, ki nikoli ne spi' od leta 2002, je v času svojega županovanja prepovedal kajenje na javnih krajih, nenasičene maščobe na menijih restavracij in verige restavracij prisilil, da na menijih ob jedeh zapišejo, koliko kalorij vsebujejo.

New York pa ni prvi, ki je napovedal boj proti sladkim pijačam. O podobnih ukrepih so razmišljali tudi v Sloveniji v sklopu zdravstvene reforme. Eden izmed ukrepov za zmanjšanje pitja sladkih pijač je predvideval višjo obdavčitev takih pijač, s čimer bi se dodatno napolnila tudi državna blagajna.