Svet

Poudarki

  • Kartum stopnjuje nasilje v obmejnih pokrajinah
užni Sudan
Slavje in ... strah pred negotovo prihodnostjo. Foto: EPA
       Tu se pretakata nafta in voda.       
 Tomo Križnar, Odmevi
Južni Sudan
Nogometna reprezentanca je zbrana in trenira. Z izbrano vrsto Kenije bo na dan neodvisnosti odigrala prijateljsko tekmo. Foto: EPA
       Prerivanje za nadzor nad naravnimi bogastvi se nadaljuje v stampedo. Pri tem žal nastradajo ravno najbolj nedolžni. Naše ustanove ščitijo spomenike, leve, krokodile, morske pse ... kaj pa staroselci?       
 tomokriznar.com
Nubske gore
Ljudje v Nubskih gorah se v strahu pred napadi umikajo v jame. Foto: Tomo Križnar
Južni Sudan
V Džubo je prispel tudi generalni sektretar OZNA, Ban Ki Mun. Zbran diplomatski zbor bo vključeval 30 šefov držav. Foto: EPA
Južni Sudan
Kljub obsežnemu naftnemu bogastvu bo Južni Sudan od sobote naprej ena najrevnejših držav na svetu. Foto: EPA
VIDEO
Rojstvo nove afriške države

Dodaj v

Slavje v Južnem Sudanu, strah v Nubskih gorah

Križnar: To je piknik, žrtve so pozabljene
8. julij 2011 ob 20:13,
zadnji poseg: 9. julij 2011 ob 00:00
Kartum - MMC RTV SLO, STA, Reuters

Nekaj ur pred razglasitvijo neodvisnosti je Južni Sudan v žep pospravil prvo priznanje svoje suverenosti in to od severnega Sudana, od katerega se je odcepil v skladu z izidom januarskega referenduma.

"Republika Sudan oznanja, da z 9. julijem priznava državo Južni Sudan v okviru meja, ki so obstajale 1. januarja 1956," je na sudanski državni televiziji sporočil minister za predsedniške zadeve v vladi v Kartumu Bakri Hasan Saleh. Po načrtih se je Južni Sudan odcepil ob polnoči, v soboto pa bo sledilo veliko slavje v južnem delu zdaj že nekdanje največje afriške države.

Na glavni slovesnosti v južni prestolnici Džuba pričakujejo okoli 30 afriških voditeljev in visokih predstavnikov z vsega sveta, med njimi bo tudi sudanski predsednik Omar Al Bašir. Slovesnost bo spremljala vojaška parada in dvig zastave nove države. Prvi predsednik 54. afriške države Salva Kiir bo podpisal prehodno ustavo.

V večernih Odmevih z Igorjem E. Bergantom je gostoval tudi Tomo Križnar, ki se nahaja v Džubi. O trenutnih razmerah je povedal:

"Kot fantastičen sindikalni piknik. Je se, pije, poje, pleše ... vojna je pozabljena. Pozabljen je Modri Nil, pozabljen je Kordofan. Na račun odcepitve pa se iztreblja afriško prebivalstvo. Zdi se, da je to prvo rojstvo afriške države, kjer se zahod ni opekel. Uspelo nam je, kar nam ni ne v Iraku ne v Afganistanu. Kolateralna škoda pa umira na meji med južnim in severnim Sudanom, kjer poteka vojna (Omar Al Bašir naj bi prišel na sobotno slovesnost). Bojda ga bodo posadili ob glavnega tožilca Mednarodenga kazenskega sodišča, Argentinca Joséja Luisa Morena, kar bo zelo simbolična poteza. Al Baširju je spisal tiralico."


"Naredili smo sistem, ki funkcionira. Pred 14 dnevi smo v Nubskih gorah razdelili 80 kamer. To odganja mrhovinarje in morebiti pritegne koga, ki bi lahko pomagal. Pomagajte tem ljudem z moderno komunikacijsko opremo, da bo svet videl, kaj se dogaja v Nubskih gorah, kjer je 6.000 ljudi umrlo, pol milijona je razseljenih, skrivajo se v votlinah s kačami. Kače so njihove najboljše prijateljice. Dajte jim ta satelitski krožnik, ki nam danes služi za neposredno povezavo. Dajte jim glas, da bodo lahko kričali. Žrtvam je treba pogledati v oči."


"Pred kratkim sem srečal sina Johna Garanga (eden izmed pobudnikov upora v Južnem Sudanu, vodja Sudanske ljudske osvobodilne vojske; leta 2005 je umrl v helikoptrski nesreči; op. a.).
Rekel mi je: Mi smo svojo zastavo dvignili že leta 1983. Tole danes je zgolj predstava."

-

tomokriznar.com


Račun za donacije:
Humanitarna ustanova H.O.P.E.
Letališka cesta 29, 1000 Ljubljana
TRR: 61000-0001966537
Namen nakazila: Internet in kamere za Darfur

Varnostni svet ZN-a je sprejel resolucijo o vzpostavitvi misije v Južnem Sudanu, v kateri bo 7.000 pripadnikov modrih čelad in 900 civilnih uslužbencev. Misija ima nalogo zagotoviti podporo južnosudanskim oblastem pri utrjevanju miru in preprečevanju nasilja.

Po mnenju poznavalcev je razglasitev neodvisnega Južnega Sudana največji dogodek v Afriki po koncu apartheida v prvi polovici 90. let prejšnjega stoletja. Za odcepitev je na januarskem referendumu glasovalo skoraj 99 odstotkov volivcev v Južnem Sudanu.

Stopnjevanje nasilja
Referendum je bil del mirovnega sporazuma iz leta 2005, s katerim se je končal več kot dvajsetletni konflikt, v katerem je življenje izgubilo dva milijona ljudi, še enkrat toliko pa jih je moralo zapustiti svoje domove.

Čeprav je referendum minil brez večjih incidentov, pa je v zadnjih mesecih prišlo do trenj med severnim in južnim delom, še posebej ko je severna vojska maja zasedla z nafto bogato obmejno pokrajino Abjej, zaradi česar je na jug prebegnilo več kot 100.000 prebivalcev.

Status Abjeja bi morali rešiti na januarskem referendumu, ko bi se morali prebivalci odločiti, ali se bodo priključili severnemu ali južnemu delu. Zaradi zapletov pri registraciji volivcev to vprašanje ni bilo na dnevnem redu.

Temu je sledilo nasilje še v Južnem Kordofanu, edini še z nafto bogati pokrajini, ki je zanesljivo ostala v rokah severa. Severna vojska si je za tarčo izbrala civiliste v Nubskih gorah, od katerih so se mnogi borili v vrstah južne osvobodilne vojske. Upanje na prekinitev nasilja v Južnem Korodfanu je zbledelo prejšnji teden, ko je Bašir ukazal vojski, naj območje "očisti" upornikov.

Priprave na dolgo vojno
V Nubskih gorah se je pred nekaj dnevi mudil tudi slovenski humanitarec Tomo Križnar, ki je govoril o vse večjih napetostih, strahu in jezi tamkajšnjih prebivalcev, ki se že pripravljajo na "dolgo in krvavo vojno".

Vabimo vas k ogledu dveh dokumentarnih filmov, ki ju je Tomo Križnar posnel o Nubah:


Nuba - ljudje z druge strani

Nuba - čisti ljudje

(opozorilo: ogled obeh filmov je mogoč samo v predvajalniku Real Player, ki ga izberete v namestitvah)


Vse več domačinov izginja in moški pošiljajo žene skupaj z otroci v jame v tamkajšnjih gorah, da bi jih zaščitili pred napadi sudanske vojske, katere kitajska letala mig in ruski antonovi vsak dan sejejo strah na nebu.

Domačini se bojijo, da se bodo oblasti v Kartumu po odcepitvi Južnega Sudana lotile "čiščenja" območja in začele uveljavljati strogo šeriatsko pravo brez ozirov na etnično raznolikost in tradicijo, je dejal Križnar.

G. V.
Prijavi napako
Komentarji
Teolin
# 08.07.2011 ob 21:15
Čestitke Južnim Sudancem. Upam, da se bo našla pravična rešitev tudi za Nube.
mstrgar1
# 08.07.2011 ob 22:30
"Oglejte si vsaj polnočni klub, ki je bil na sporedu 17.6.2011 in boste dobili hiter vpogled v situacijo tega nesrečnega žrtvovanega obočja sveta. Tomo Križnar lepo sporoča, da mediji namerno prezirajo vojno za vodo in minerale, ki je vzela milijone življenj v Sudanu in D.R. Kongu! Kosovo ni niti pribljižno primerljivo z Darfurjem. Žal je še vedno preveč "frajerjev" pri nas, ki pravijo "pa koga briga Afrika", seveda se ob tem ne zavedajo svoje soodgovornosti za situacijo na tem svetu. Živimo v zgornjih 10% po blagostanju v svetu in za svoje konjičke in užitke terjamo sodobno suženjstvo afriških ljudi! Samo večini se kratko malo jebe za druge, še posebno za tiste, ki so daleč stran od naših oči.
lao wai
# 09.07.2011 ob 05:38
Tomo je velik človek, ki ima jajca, da "kriči v puščavi", mi vsi drekači pa grejemo svoje riti pri babah in pametujemo vsepovprek . . . . . . . .
takoj, ko gre za interese "velikih" se polulajo vsi varnostni sveti , OZN i in podobne kvazi organizacije za red in mir na tem planetu . . . . . . .
včeraj indijanci, danes Nube, jutri smo mi na vrsti . . . . ?
nocutius
# 08.07.2011 ob 22:08
Še bolj odločno za samostojnost kot mi. Čestitke.
miroslav
# 08.07.2011 ob 22:22
tom križnar, če to bereš, hvala ti
DREADLORD
# 09.07.2011 ob 03:12
Afrika je preveč zapletena za povprečen evropki um. čim rešiš del uganke se takoj pojavi nov. Enostavno rešitev prinese zgolj čas dozorevanja. Vendar to ni enostavno.
Bila je Ruanda in mnoge zgodbe pred njo, pa sem mislil da so enostavne. In vendar niso.
mstrgar1
# 08.07.2011 ob 22:44
Tu je ta polnočni klub:
http://tvslo.si/predvajaj/svetovni-popotniki/ava2.108300059/
Zame pa je največja osebnost v zgodovini Slovenije preprosti in neizmerno dober človek:
TOMO KRIŽNAR
HVALA TI
PatrickBateman
# 08.07.2011 ob 23:08
Spet nekje zmaguje fasizem tako kot leta 1990 pri nas...
miroslav
# 09.07.2011 ob 08:35
lao wai

bolje ne bimogel povedat.
themetun
# 08.07.2011 ob 23:41
Ni fašizem vse, kar ni komunizem.
no-nwo
# 08.07.2011 ob 22:15
Kaj a Nato pa tukaj ne bo posredoval za zaščito miljonov civilistov?
espero
# 08.07.2011 ob 20:18
Če se bo to zgodilo , bo to napad na suvereno državo. To bi lahko privedlo do dolgotrajnega konflikta in bi v tem primeru ta kratko potegnila severna soseda.
edvard1
# 09.07.2011 ob 08:12
Ja spet gre za minerale TO je fasizem. Zahod krade afriki ze stoletja kolonizirali in pokradli so kar se je dalo pokristjanili kar se je dalo ostalo pa pustili da se pobije med sabo.Afriko so si razdelili z ravnili namesto da bi jo razdelili med plemeni ce so ze morali deliti.Afriska plemena ne rabijo se vec drzav razdlejeni bi morali biti vevdar brez drzav. Samo nasa koka kola generacije tega ne razume.Tenesse Williams je napisal 'beli clovek je najhujsa bolezen'.Potem pa zraven belega cloveka das se american way of life in pa njihove ter evropske teznje po prevladi je pa to to...to so samo kolateralne zrtve tako kot Libijci v natovih napadih tako kot Palestinci pod terorjem izraela.Hrane je dovolj samo denarja da bi jo kupili ni in to je ta demokracija in kapitalizem ki ga tako castite po drugi strani pa jokate kako so bogi in jim prek teh umazanih skorumpiranih organizacij posiljate tistih par evrckov ki so porabljeni za njihove birokratske posle in ne hrano.Kje so delovne brigade kje so brezplacne udarniske akcije?
PatrickBateman
# 09.07.2011 ob 00:05
themetun
kje si pa to ti slisal? Morda v fasisticnih solah, ki od leta 1991 delujejo pri nas?
miroslav
# 08.07.2011 ob 21:15
ubogi ljudje...
Elemental
# 09.07.2011 ob 01:20
Naš humanitarec ne dojame, da "kriči v puščavi".
Sorcier
# 08.07.2011 ob 22:04
Drevo svobode je potrebno zaliti z krvjo tirana in patrijotov.
cor.scorpii
# 08.07.2011 ob 20:38
Super!
Spet bojo vojne in nasilje. Juhu!
In humanitarna kriza!
Pa kaj res ne more tam nikoli mir bit?
komsomolec
# 08.07.2011 ob 20:49
Novo Kosovo. Ubogi narod.
Petar Karamazov
# 08.07.2011 ob 22:15
Še ena rakava kvazi-državna tvorba tipa Kosovo, ki se bo živela zgolj od pomoči drugih držav.
Kazalo