Žižkovo sobotno predavanje v Zagrebu je bilo že vnaprej razprodano. Foto: EPA
Žižkovo sobotno predavanje v Zagrebu je bilo že vnaprej razprodano. Foto: EPA
Je suis Charlie
Žižek je prepričan, da odziv "Je suis Charlie" ni v duhu samega Charlie Hebdoja. Foto: BoBo

Sobotni nastop slovenskega filozofa Slavoja Žižka v Hrvaškem narodnem gledališču v Zagrebu so tamkajšnji mediji napovedali kot osrednji kulturni dogodek na Hrvaškem, zagrebško gledališče pa je bilo premajhno za vse, ki so si želeli ogledati nastop znanega slovenskega filozofa. Dvorana je bila razprodana že pred tednom dni in zaradi velikega zanimanja so organizatorji projekta "Filozofija gledališča" na sam oder postavili še dodatne stole, tako da je v gledališču, ki sicer sprejme 700 ljudi, Žižkov nastop spremljalo 1.000 gledalcev.

V okviru projekta Filozofija gledališča, kjer vsak mesec v osrednjem hrvaškem kulturnem hramu nastopajo najbolj znani svetovni filozofi, je Žižek govoril o vlogi gledališča v sodobnem svetu. Čeprav je bila izhodiščna tema vloga gledališča s poudarkom na novi različici Antigone, ki jo za zagrebški HNK piše prav Žižek, pa je predvsem zaradi zanimanja in vprašanj občinstva slovenski filozof spregovoril tudi o aktualnem političnem in družbenem dogajanju.

"Ženska izvoljena, da naredi konservatizem sprejemljivejši"
Opredelil se je do tragičnega atentata na ustvarjalce satiričnega časopisa Charlie Hebdo v Parizu in do nedavne zmage predsedniške kandidatke desnice na Hrvaškem Kolinde Grabar Kitarović. "Mislim, da je paradoksalnost v tem, da je v večini primerov ženska izvoljena prav zato, da naredi konservatizem sprejemljivejši. Kdo je reafirmiral konservativnost v Angliji? Spet ženska, Margaret Thatcher," je povedal Žižek.

Še radikalnejši pa je bil glede zahodnega odziva na atentate v Parizu s sloganom "Je suis Charlie" (Mi smo Charlie). "Mislim, da ideja "Jaz sem Charlie" ni v duhu samega Charlie Hebdoja. To ni v njihovem duhu. V njihovem duhu bi bilo nekaj veliko bolj nesramnega. Moja ideja, kako ponoviti to gesto, bi bila Jezus Kristus, ki drži plakat "Jaz sem ateist"," je dejal Žižek.

Žižek je nadaljeval v političnem duhu in izrazil mnenje, da se zdi, da trenutno prevladujoči liberalni kapitalizem za zdaj nima alternative, upe pa polaga v bližnje volitve v Grčiji, kjer bi se z zmago levičarske Sirize lahko začel proces razgradnje tega sistema.