Mirovna misija ZN-a v Slonokoščeni obali poteka od leta 2004. (Fotografija je simbolična.) Foto: EPA
Mirovna misija ZN-a v Slonokoščeni obali poteka od leta 2004. (Fotografija je simbolična.) Foto: EPA

Namestnik obrambnega ministra Slonokoščene obale Paul Koffi Koffi je pojasnil, da je bilo napadalcev okrog 50, poleg pripadnikov mirovne misije Unoci pa sta bila ubita še dva vojaka Slonokoščene obale in najmanj en civilist.

Generalni sekretar OZN-a Ban Ki Mun je v New Yorku izrazil ogorčenje zaradi napada in poudaril, da nevarnost še ni minila. Okrog 40 pripadnikov mirovne misije je ostalo blizu meje pri vasi Tai, kjer skušajo zaščititi civiliste pred novimi napadi.

"Okrepitve so na poti"
Vodja misije Unoci Bert Koenders je napad najostreje obsodil in zagotovil, da so okrepitve na poti in da bodo ukrepali ob tej resni kršitvi mednarodnega prava. Napad se je zgodil na območju, kamor so Združeni narodi v zadnjih tednih poslali okrepitve za zaščito civilistov, prav zaradi pogostih napadov oborožencev iz Liberije.

Čez mejo namreč vdirajo oborožene skupine, zveste nekdanjemu predsedniku države Laurentu Gbagboju. Ta leta 2010 ni hotel priznati poraza na volitvah proti Alassaneju Ouattari in izbruhnila je nova državljanska vojna, ki je zahtevala okrog 3000 življenj. Gbagbo je bil aretiran 11. aprila lani in zdaj v Haagu čaka na začetek sojenja pred Mednarodnim sodiščem za vojne zločine (ICC)

Mirovna misija ZN-a v Slonokoščeni obali poteka od leta 2004. Zaradi nadaljevanja spopadov se nadaljuje tudi po odstranitvi Ouattare z oblasti. V mirovni misiji sodeluje okrog 9400 vojakov, 200 opazovalcev in 1350 policistov iz skupaj 40 držav članic ZN. Letos je med opravljanjem dolžnosti umrlo 30 pripadnikov mirovnih sil, lani pa skupaj 109.