Na predvečer volitev so se protestniki spopadli s policijo. Foto: EPA
Na predvečer volitev so se protestniki spopadli s policijo. Foto: EPA
Volitve na Slovaškem

Volišča bodo odprta do 22. ure, prve uradne izide naj bi objavili v nedeljo zjutraj. Volilna udeležba naj bi bila nižja od 50 odstotkov.

Zaradi korupcijske afere Gorila, ki je razkrila pogovore vodilnih politikov in slovaških finančnikov o večmilijonskih podkupninah v zameno za privatizacijo, naj bi volivci svoj glas namenili tudi nekaterim novim strankam. Strankam zdajšnje desne vladajoče koalicije kaže, da bodo ostale pred vrati 150-članske narodne rade.

Fico pred dvema letoma ni mogel sestaviti vlade
Največ glasov na volitvah napovedujejo levousmerjeni stranki Smer nekdanjega premierja Roberta Fica, ki naj bi po javnomnenjskih raziskavah dobila okoli 40 odstotkov glasov podpore. Petodstotni volilni prag pa naj bi zagotovo prestopili še Krščanski demokrati (KDH), ki naj bi dobili 10,4 odstotka, madžarsko-slovaška stranka Most-Hid, ki naj bi dobila okoli sedem odstotkov glasov, ter nova stranka Običajni ljudje in neodvisne osebnosti (OLnO), ki ji napovedujejo 8,9 odstotka glasov. Stranka odhajajoče premierke Ivete Radičove SDKU naj bi bila močno poražena in naj ne bi presegla parlamentarnega praga.

Že na parlamentarnih volitvah leta 2010 je Smer dobila največ glasov (34,79 odstotka), a ni bila sposobna sestaviti večinske koalicije in je bila prisiljena oditi v opozicijo. Številni že ugibajo, da bi lahko Fico, če mu tudi tokrat ne bo uspelo sestaviti vlade, odstopil kot predsednik stranke.

Policija uporabila solzivec
V petek so se v Bratislavi protikorupcijski protestniki, ki pozivajo Slovake, naj ne glasujejo za parlamentarne stranke, ki so vse povezane s korupcijo, spopadli s policijo. Okoli 300 protestnikov je s kamenjem in jajci obmetavalo policiste, ki so uporabili solzivec, da so protestnikom preprečili vdor v parlament.

Volitve na Slovaškem