V zadnjih treh letih se je v Page Hall priselilo več tisoč Romov. Foto: EPA
V zadnjih treh letih se je v Page Hall priselilo več tisoč Romov. Foto: EPA
Romi pravijo, da so se priselili v Anglijo, da bi dobili službo, ki je doma ne morejo. Foto: Youtube
Domačini se pritožujejo nad kupi smeti in pohištva na vrtovih. Foto: EPA
Velika težava so skupine Romov, ki se zbirajo po ulicah tudi ponoči. Foto: EPA

Prebivalci Page Halla, predmestja Sheffielda, se pritožujejo nad smetmi, hrupom in tolpami mladih, ki ustrahujejo njihove otroke. Stvari so šle tako daleč, da so se domačini organizirali v nekakšne vaške straže, ki patruljirajo po ulicah in skušajo ohraniti red. Pa ne gre le za belopolte Angleže, ampak te vaške straže sestavljajo tudi priseljenci iz Pakistana in Jamajke.

"Pravijo nam, da smo vzeli pravico v svoje roke. Kakšna farsa! Poglejte mene s palico za hojo. Po navadi imamo s seboj še starčka na invalidskem skuterju. Poleti je bila z nami nosečnica," razlaga šepajoči 64-letni član vaških straž Barrie Rees. "Vzeli pravico v svoje roke! Nič ne bi moglo biti bolj oddaljeno od resnice. Smo samo skupina navadnih domačinov, ki ne mara, da jih ustrahujejo v lastni soseski, in ki skuša prišlekom dopovedati, kako deluje življenje tukaj."

Ob tem pove, da nima nikakršnih težav s priseljevanjem, če se le prišleki vedejo spoštljivo: "Tu gre za mešanje in vključevanje, ne pa za ustrahovanje ljudi. Če bi se vedli lepo, ne bi imeli nobenih pomislekov do njih. To je bilo vedno mešano območje, in všeč nam je tako."

Tiščanje glave v pesek
Sheffieldski poslanec (in nekdanji notranji minister) David Blunkett je imel v mislih ljudi, kot so Rees, ko je ta teden v intervjuju za BBC Radio Sheffield opozarjal, da bi se vse večje napetosti med domačini in romskimi priseljenci v tem delu njegovega volilnega okraja lahko stopnjevale v izgrede in demonstracije, če se ne bo ukrenilo nič za izboljšanje integracije. "Če bi vse eksplodiralo, če bi šle stvari res močno na slabše, bi to skupnost popolnoma uničilo. To smo videli v Bradfordu, Burnleyju in Oldhamu že pred leti. Videli smo, da so bili poraženci domačini. Ni zunanji svet tisti, ki jo skupi, ampak skupnost," je povedal Blunkett.

Rees je ob tem vlado obtožil, da je ob romskih skupnosti v Veliki Britaniji "zakopala glavo v pesek" in da se morajo Romi bolj potruditi, da se vklopijo v britansko kulturo. "Moramo spremeniti vedenje in kulturo prihajajoče skupnosti, romske skupnosti, ker tole je tempirana bomba. To vemo vsi."

Medijska invazija
Poslančeve besede so zbudile veliko pozornosti in kmalu so se na to sheffieldsko predmestje zgrnili britanski mediji, ki so jim domačini radi zaupali najrazličnejše verjetne in neverjetne zgodbice. Daily Express je tako objavil članek o lastniku restavracije z ribami in krompirčkom, ki trdi, da sta mu dva romska najstnika skušala za 250 funtov prodati dojenčka. Daily Star je na naslovnici svaril, da bo "romska invazija sprožila britanske nemire". The Mail pa, da so vidni "prvi znaki, da skupnost jemlje pravico v svoje roke", češ da so ulice po sončnem zahodu zavzele vaške straže, ki skušajo slovaške prišleke "izobraziti", kako se vesti.

Policija v Page Hallu priznava, da so stvari ušle izpod nadzora, a da preprosto ne morejo pred 21. uro zvečer hrupnim romskim otrokom ukazati, naj odidejo domov, pa tudi po 21. uri ne morejo ravno 60 otrok strpati v marice. Je pa zanimivo, da se po podatkih oblasti stopnja kriminala od prihoda Romov pred tremi leti ni kaj znatno povišala. Večji problem naj bi bil po njihovih besedah "nesocialno vedenje".
Avtobusi iz Slovaške
Podatkov, koliko Romov se je preselilo v Sheffield, odkar se je Slovaška leta 2004 pridružila Evropski uniji, ni. Mestni svet računa, da živi v mestu okoli 1.500 Romov iz Vzhodne Evrope, 500 pa v Page Hallu. Miroslav Sandor iz romske skupnosti meni, da je številka v resnici precej višja in da samo v mestu živi od 600 do 900 velikih (okoli deset članov) družin, večinoma v Page Hallu. Vsak teden pridejo v Sheffield trije avtobusi iz Slovaške, v nasprotno smer gresta le dva.

Obcestni jarki Page Halla so polni smeti, na vrtovih pa je mogoče videti kupe umazanih žimnic in kavčev. Okna so zastrta z rjuhami, prebivalci se pritožujejo, da jim z vrvi izginja oprano perilo, z vrta pa pohištvo, cene nepremičnin v tem delavskem predmestju pa so precej padle. Policija je dobila tudi prijavo, da se v enem stanovanju prodajajo mladoletnice, za prijavo o domnevni prodaji otroka pa ni našla dokazov.

"Nismo rasisti"
Colin Barton iz prodajalne fish & chipsa, ki je trdil, da so mu Romi avgusta skušali prodati otroka, zavrača očitke, da je rasist, in pri tem pokaže na svojo ženo Nicolo, priseljenko iz Šrilanke. Nicola je prišlekov sita prav tako kot njen soprog: "V Angliji so, ne na Slovaškem. Morajo se držati naših pravil."

Pakistanski svetovalni center, ustanovljen pred 20 leti za južnoazijske priseljence, je svoje poslanstvo razširil tudi na Rome in vsak teden vodi tečaje za romske starše, ki jih spodbuja, naj vendar pošljejo svoje otroke v šole. Sandor že mesece hodi naokoli z brošurami in skuša svoje rojake poučiti, kako naj se vedejo. Domačini pravijo, da so s svojimi patruljami začeli, potem ko so videli, da Sandor "svojega dela ne opravlja dovolj učinkovito" in da s slovaškimi prišleki zgolj prijateljsko kramlja, ne pa jih tudi usmerja.