Iz Nepala poročajo, da so se zrušile predvsem starejše stavbe, medtem ko so novejše kar dobro prestale močan potres z magnitudo 7,9. Foto: Reuters
Iz Nepala poročajo, da so se zrušile predvsem starejše stavbe, medtem ko so novejše kar dobro prestale močan potres z magnitudo 7,9. Foto: Reuters
Dolina Pokara v osrednjem Nepalu
Zakonca Podobnik živita v Pokari, ki velja za izhodiščno mesto za pohodniški turizem v Nepalu, kjer je ravno zdaj vrhunec turistične sezone. Foto: Reuters
Razdejanje po katastrofalnem potresu v Nepalu

Ker sta bila od žarišča potresa z magnitudo 7,9, ki je bil najmočnejši v Nepalu v zadnjih 81 letih, oddaljena vsega 75 kilometrov, sta ga pošteno občutila.

Kaj je s slovenskimi državljani?

TV Slovenija je poročala, da ministrstvo za zunanje zadeve nima natančnih podatkov, koliko naših državljanov je na območju, ki ga je prizadel potres. Iz potovalne agencije Shappa so sporočili, da je njihova skupina slovenskih turistov v Nepalu na varnem. Zagotovo sta v tej državi na pohodniških odpravah še vsaj dve drugi skupini Slovencev. V eni je okoli 20 ljudi, vodi jo alpinist Andrej Štremfelj. Ta je v Slovenijo sporočil, da je bila skupina daleč od epicentra potresa in da zdaj že nadaljuje začrtano pot.

Na slovenskem zunanjem ministrstvu so pred tem povedali, da sta v Nepalu vsaj dve pohodniški skupini, v katerih so slovenski državljani in da sta zunaj dosega telefonskega signala. O drugih slovenskih turistih v državi nimajo natančnih podatkov. Dodali so, da so v stiku s slovenskim veleposlaništvom v New Delhiju in veleposlaništvi držav EU-ja v Katmanduju, Andrej Šter z MZZ-ja pa je sporočil, da naj bi se v domovino že vračala skupina slovenskih državljanov.

Ministrstvo je pri Planinski zvezi Slovenije tudi preverilo, ali so na območju morda slovenske alpinistične odprave. PZS ni seznanjen z nobeno organizirano visokogorsko odpravo iz Slovenije.

S hčerko ravno spali
"Zelo močno se je treslo in tudi zelo dolgo. Z enoletno hčerko sva ravno spali, ko se je streslo, sem jo pograbila in kar bosa stekla ven. Na travniku za hišo so se zbrali tudi drugi sosedje. Na srečo je naša stavba novejše gradnje in precej trdna, tako da ni bila poškodovana,"
je po opoldanskem šoku povedala Neža Kodrič Podobnik.

Streslo ravno pred poletom v nebo
Njen mož Primož Podobnik, ki v Pokari dela kot profesionalni jadralni padalec, je bil medtem na vzletišču nad mestom. "Ves hrib se je stresel, bilo je zelo nenavadno. Takoj sem pogledal proti mestu in naši hiši, saj sem se zbal, da se bodo stavbe začele rušiti," je pojasnil.

Od takrat se ves čas trese, popotresnih sunkov ne štejejo več. Tudi med pogovorom za STA po Skypu je morala mlada slovenska družina zapustiti stanovanje, saj so doživeli nov sunek.

Časopis napovedal večji potres
Potres v Pokari, ki leži okoli 150 kilometrov zahodno od Katmanduja, sicer ni povzročil večje škode. "Videl sem, da se je porušila starejša slabo grajena hiša, iz katere so nato reševali ljudi," je povedal Podobnik. V revnejših predelih mesta je po njegovi oceni več škode, a najhuje je v Katmanduju z okolico.

"Potres sem pravzaprav pričakovala. Pred kratkim sem namreč v časniku Kathmandu Post brala, da državo približno vsakih 30 let strese močan potres in da naj bi se to zgodilo v kratkem," je še povedala Kodrič Podobnikova.

Dilema: ali spati notri ali na prostem?
Zdaj jih čaka noč, ki verjetno ne bo prinesla lahkega spanca. Niso se še odločili, kje bodo spali. Temperature v Pokari trenutno dosegajo do 30 stopinj Celzija podnevi, ponoči pa se spustijo pod 15 stopinj Celzija.

Razdejanje po katastrofalnem potresu v Nepalu