V misijah v Afriki so slovenski vojaki do zdaj delovali v Demokratični republiki Kongo in Čadu. Foto: EPA
V misijah v Afriki so slovenski vojaki do zdaj delovali v Demokratični republiki Kongo in Čadu. Foto: EPA

Vlada je obrambnemu in zunanjemu ministrstvu naložila, da opravita ustrezne postopke za uresničitev tega sklepa. Sprejela je tudi sklep, da s to namero seznani odbora Državnega zbora za obrambo in zunanjo politiko.

Obrambno ministrstvo je v sporočilu za javnost zapisalo, da je Slovenija izrazila interes za aktivno sodelovanje pri prizadevanjih EU-ja za reševanje krize v Maliju, zato bo na misijo v tej zahodnoafriški državi (EUTM) napotila do štiri pripadnike Slovenske vojske.

Na ministrstvu so tudi izpostavili, da se je na zaostrene varnostne razmere v Maliju, ki so začele dobivati regionalne in celo globalne razsežnosti, odzvala vsa mednarodna skupnost, vključno z EU-jem.

Članice EU-ja so na izrednem zasedanju zunanjih ministrov 17. januarja v Bruslju ostro obsodile teroristična dejanja ter podprle odzive regije in mednarodne skupnosti.

Takrat so tudi uradno sprejele misijo EUTM, imenovan pa je bil tudi njen poveljnik, francoski brigadir Francois Leconitre.

Napotitev predhodnice misije v Mali je predvidena v drugi polovici meseca, sredi marca pa bodo sledili inštruktorji. Usposabljanje malijskih oboroženih sil se bo predvidoma začelo na začetku aprila, misija pa naj bi trajala 15 mesecev, so še zapisali na Morsu.