Norveški kralj Harald V. je v Sloveniji na tridnevnem obisku, katerega namen je  predvsem krepiti odnose med Slovenijo in Norveško, tako političnih kot tudi gospodarskih in kulturnih. Z njim je v Slovenijo prišla približno 60-članska norveška gospodarska delegacija. Foto: Reuters
Norveški kralj Harald V. je v Sloveniji na tridnevnem obisku, katerega namen je predvsem krepiti odnose med Slovenijo in Norveško, tako političnih kot tudi gospodarskih in kulturnih. Z njim je v Slovenijo prišla približno 60-članska norveška gospodarska delegacija. Foto: Reuters
Norveški kraljevski par v Sloveniji

Kralj Harald V., ki je v ponedeljek prispel na tridnevni državniški obisk v Slovenijo, je na konferenci, ki se je udeležuje okoli 300 predstavnikov iz sveta politike in gospodarstva, med njimi je okoli 60 norveških poslovnežev, poudaril, da so se po vstopu Slovenije v Evropsko unijo leta 2004 odprle nove priložnosti za razvoj močnejšega partnerstva med državama. Norveška sicer ni članica EU-ja, a je članica Evropskega gospodarskega prostora in schengenskega območja.

Trgovina med državama je sicer še vedno zmerna, vendar se je od vstopa Slovenije v EU skoraj podvojila, samo lani pa je zabeležila 14-odstotno rast. "To je trend, za katerega upam, da se bo nadaljeval," je povedal norveški kralj.

Türk vabi Norveško k investicijam
Türk je ocenil, da imata državi dobro osnovo za poglobitev sodelovanja, ki je na veliko področjih že na zavidljivi ravni. Izrazil je upanje, da se bo sodelovanje okrepilo tudi na področju gospodarstva, ter se zavzel za povečanje investicij. "Mislim, da je Slovenija dobra naložbena država in upamo, da bomo tudi z norveške strani videli več naložb," je dejal. Pri tem je izpostavil turizem, infrastrukture, tehnologije, energije, do okolja prijazno kmetovanje in zdravstvene storitve.

Konferenci priložnost za promocijo Slovenije
Generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič je poudaril, da bo konferenca pripomogla k večji prepoznavnosti Slovenije in njenih potencialov, ki jih mnogi ne poznajo. Slovenija je izvozno naravnano gospodarstvo in pomembno tržišče z dobrimi prometnimi povezavami in infrastrukturo, je dejal. "Zato sem prepričan, da bodo norveški poslovneži v naši državi odkrili veliko priložnosti ne le za prodajo, ampak tudi skupne projekte," je dejal.

Generalni direktor norveškega podjetja Det Norske Veritas Healthcare Espen Cramer je dodal, da je Slovenija od osamosvojitve močno napredovala in postala pomembna partnerska država Norveške in njenega gospodarstva.

Udeleženci konference bodo govorili tudi o priložnostih za poglobitev sodelovanja na področju obnovljivih virov energije, obrambe, gradnje tunelov, varovanja bolnikov, spregovorili pa bodo tudi o tem, kako lahko geografski podatki prispevajo k razvoju.

Norveški kraljevski par v Sloveniji