Clinton in Kučan ob sprejemu na ljubljanskem letališču. Foto: EPA
Clinton in Kučan ob sprejemu na ljubljanskem letališču. Foto: EPA

Pripravili ste mi dobrodošlico, ki je ne bom nikoli pozabil.

Bill Clinton ob začetku nagovora v Ljubljani
Odhod Clintona
Varnost ob obisku Clintona
Spremljanje novinarjev in odziv po svetu
Odzivi v Sloveniji na obisk Clintona
Prihod Clintona in nagovor v Ljubljani
Priprave na obisk Clintona

Bill Clinton se je v Sloveniji mudil junija leta 1999, dobro leto pred volitvami, na katerih zaradi končanja svojega drugega mandata ni smel več kandidirati. Slovenski državljani so ga sprejeli zelo toplo in tudi sam jim je naklonil veliko pozornost. Nagovoril jih je na Kongresnem trgu v Ljubljani. Tam so govorili tudi takratni predsednik Milan Kučan, premier Janez Drnovšek in slovenski olimpionik Leon Štukelj.

Priprave na njegov obisk so se začele že mesece pred njegovim prihodom, prav tako kot zdaj, ko v Slovenijo prihaja Bush, pa podrobnosti niso bile znane skoraj do samega prihoda.

Gostitelja predsednik in premier
Clintona sta gostila tako premier Janez Drnovšek kot tudi predsednik Milan Kučan. Za zaprtimi vrati se je srečal tudi s slovenskimi poslanci. Še pred prihodom v Slovenijo je dejal, da želi, da bi Američani spoznali zgodbo o uspehu v jugovzhodni Evropi.

V Slovenijo je pripotoval iz Bonna, kjer se je udeležil evropsko-ameriškega vrha. Takrat Slovenija še ni bila članica Evropske unije, bila pa je članica Pakta za stabilnost zveze Nato. Slovenija je za priprave na takratni obisk porabila okoli 1,5 milijona ameriških dolarjev. Med drugim mu je pripravila tudi večerjo na Brdu pri Kranju, na katero je bilo povabljenih okoli 120 gostov. Med njimi je bilo 30 Američanov, poleg njih pa še slovenski politiki, ministri in tudi kulturniki.

V videoposnetkih na desni si oglejte, kako je o obisku Clintona poročala TV Slovenija. Zajete so tako priprave na njegov obisk kot sam obisk in tudi odmevi na njegovo bivanje v Sloveniji.

Ameriški predsednik dal Slovenijo za zgled
V nagovoru državljanov, ki so ameriškega predsednika prišli pozdravit na Kongresni trg, se je najprej zahvalil za lepo dobrodošlico. Govoril je tudi o uspehu Slovenije, ki se je osem let predtem uprla nacionalizmu Slobodana Miloševića. Zavzel se je za prihodnost Evrope brez meja, za združeno in demokratično Evropo. Dejal je, da lahko Slovenija drugim državam nekdanje Jugoslavije pokaže pot v Evropo, pri tem pa tudi zagotovil pomoč ZDA. Povedal je, da se bodo povečale ameriške naložbe v Sloveniji, in ves svet je povabil, naj si pride ogledat slovensko deželo.

V pogovoru s Kučanom se je Clinton ponovno zahvalil Sloveniji za podporo v prizadevanjih ZDA za reševanje krize na Balkanu. Poudaril je, da ZDA visoko cenijo uspeh Slovenije pri njenem vključevanju v krog uspešnih demokratičnih evropskih držav. Slovenska izkušnja je po Clintonovih besedah velikega pomena, saj govori o tem, da je mogoča tudi takšna pot, in je prav zato Slovenija lahko vzor za države jugovzhodne Evrope.

Na tapeti tudi meja s Hrvaško
Premier Drnovšek je Clintonu predstavil slovenske odnose s sosednjo Hrvaško, med drugim vprašanje morske meje, pri čemer naj bi nam z nasvetom pomagal nekdanji obrambni minister ZDA William Perry. Ob tem je Drnovšek znova izrazil pričakovanje, da bodo ZDA pomagale v prizadevanjih Slovenije za neoviran dostop do mednarodnih voda; Clinton je pomoč tudi obljubil.

Njegov obisk je spremljalo več kot 500 novinarjev, ki so prišli z vsega sveta. Clinton, ki ga sta ga na obisku spremljali žena Hillary in hčerka Chelsea, je prenočil v hotelu Union.

Damski program vodila Šefka Kučan
Soproga ameriškega predsednika je v ločenem programu obiskala Inštitut RS-a za rehabilitacijo, kjer si je ogledala predstavitev fizioterapevtskega zdravljenja pacientov z nevrološkimi obolenji in rehabilitacijske programe za invalide iz bosanske vojne. Ob prihodu na inštitut so jo sprejeli soproga predsednika republike Štefka Kučan, generalni direktor inštituta Franc Hočevar in državni sekretar na ministrstvu za zdravstvo Janez Zajec.

Obe prvi dami sta si skupaj z direktorjem sklada za razminiranje Jernejem Cimperškom ter s podpredsednikom upravnega odbora sklada Romanom Kirnom ogledali zemljevid minskih polj v BiH-u in se seznanili z območji v BiH-u, kjer je Slovenija sodelovala pri razminiranju.

V Sloveniji tudi srečanje z Djukanovićem
Med obiskom v Sloveniji se je s Clintonom srečal tudi s takratni črnogorski premierjem Milom Djukanovićem. Ravno v tistem času so se namreč zaostrovali odnosi med Črno goro in Srbijo, ki jo je vodil Slobodan Milošević.

Ko je Clinton zapustil Slovenijo, je odšel v Makedonijo, kjer je obiskal tudi begunsko taborišče kosovskih Albancev, ki so zbežali pred vojno na Kosovu.

Miha Raičevič

Pripravili ste mi dobrodošlico, ki je ne bom nikoli pozabil.

Bill Clinton ob začetku nagovora v Ljubljani
Odhod Clintona
Varnost ob obisku Clintona
Spremljanje novinarjev in odziv po svetu
Odzivi v Sloveniji na obisk Clintona
Prihod Clintona in nagovor v Ljubljani
Priprave na obisk Clintona