Število opazovalcev naj bi se še povečalo. Foto: EPA
Število opazovalcev naj bi se še povečalo. Foto: EPA
Sirija
Nasilje v Siriji ne pojenja. Foto: EPA

Odločitev o napotitvi pripadnika Slovenske vojske na opazovalno misijo ZN-a v Siriji (Unsmis) z možnostjo rotacij je vlada sprejela 17. maja.

Slovenski obrambni minister Aleš Hojs je na seji parlamentarnih odborov za obrambo in zunanjo politiko, na kateri sta se seznanila z namero o sodelovanju v opazovalni misiji, razkril, da Slovenija v nemirno državo pošilja podpolkovnika, vendar njegovega imena ni navedel.

Slovenski častnik je v Damask prispel v četrtek, danes pa se že pripravlja na izvajanje nalog v okviru mandata ZN-a, so sporočili z obrambnega ministrstva.

V skladu z resolucijo Varnostnega sveta ZN-a bo misija v Siriji najprej štela 300 opazovalcev, pozneje pa jo bo mogoče še povečati. Naloga opazovalcev je nadzorovanje uresničevanja mirovnega načrta posebnega odposlanca ZN-a in Arabske lige Kofija Annana.

Annanov tiskovni predstavnik je sporočil, da se bo nekdanji generalni sekretar ZN-a kmalu znova odpravil v Sirijo, vendar ni navedel točnega datuma, temveč je pojasnil, da bo obisk sledil ob za to primernem času.

Usmrtitve na obeh straneh
Preiskava ZN-a je pokazala, da sta obe vpleteni strani v 14-mesečnem konfliktu v Siriji zagrešile hude kršitve človekovih pravic.

Medtem ko so vladne sile izvršile pokole celotnih družin, so vse bolje oboroženi in organizirani uporniki po drugi strani mučili in pobijali vladne vojake in podpornike režima predsednika Bašarja Al Asada.

Vladne sile so redno delale sezname iskanih posameznikov in njihovih družin, preden so obkolile in nato napadle vas ali sosesko, kjer so bile pobite celotne družine na svojih domovih.

Čeprav sta obe vpleteni strani 12. aprila privolili v Annanov mirovni načrt, ki je predvidel ustavitev nasilja in umik vojske iz mest, nasilje divja še naprej, iz države pa vsak dan poročajo o napadih ali spopadih.