Srhljiv spomin in opomin na grozote pred 20 leti. Foto: EPA
Srhljiv spomin in opomin na grozote pred 20 leti. Foto: EPA
Belgijski premier Elio Di Rupo je takole pred odhodom v Kigali pozdravljal sorodnike 10 belgijskih paravojakov, ki so bili ubiti v Ruandi pred 20 leti. Foto: EPA

Kagame je ostre besede o francoski vpletenosti v genocid izrekel že večkrat, Francija pa jih je vedno zavrnila. Francoski zunanji minister Laurent Fabius je ob najnovejših zapletih dejal, da so takšne opazke v nasprotju s prizadevanji za zbližanje držav. Zaradi zadnjega besednega izbruha je francoska pravosodna ministrica Christiane Taubira odpovedala pot v Kigali, kjer naj bi se v ponedeljek udeležila spominske slovesnosti ob 20. obletnici, poroča BBC.

Kagame je v intervjuju za francosko govoreči tednik Jeune Afrique, ki so ga objavili danes, govoril o "neposredni vlogi Belgije in Francije v političnih pripravah na genocid". Ruanda je bila do leta 1962 belgijska kolonija.

Ruanda bo v prihodnjih 100 dneh z različnimi slovesnostmi zaznamovala 20 let od genocida, v katerem so hutujske milice pobile več kot 800.000 Tutsijev in zmernih Hutujcev. Nasilje je izbruhnilo po smrti predsednika Hutujca Juvenala Habyarimane, ki je 6. aprila umrl v letalski nesreči. Leto dni krvavih bojev se je končalo z zmago Kagamejeve Ruandske patriotske fronte, ki so jo sestavljali Tutsiji.

Kagame očita Parizu, da je podpiral Hutujce
Kagamejeva stranka, ki je še vedno vladajoča, že leta obtožuje Francijo, ki je leta 1994 podpirala Habyarimano, da je pomagala pri genocidu. Odnosi med Kigalijem in Parizom so se v zadnjih letih začeli izboljševati, leta 2011 je tako Kagame obiskal francosko prestolnico, Francija pa je ustanovila preiskovalno komisijo za genocid v Ruandi.

Pretekli mesec je pariško sodišče zaradi sodelovanja v genocidu na 25 let zaporne kazni obsodilo nekdanjega vodjo ruandske vohunske službe Pascala Simbikangwo. To je bila prva tovrstna obsodba v Franciji. Pariz je priznal, da je bilo med genocidom narejenih več hudih napak.

Ruandska komisija je leta 2008 dejala, da je bila Francija obveščena o pripravah na genocid in da je pomagala uriti hutujske milice, ki so potem izvajale poboje. Pariz je vztrajal, da je pomagal zaščititi civiliste, in sicer v okviru posredovanja Združenih narodov, medtem ko Kagame trdi, da so francoske sile dejansko varovale hutujske milice, ki so izvajale poboje, še poroča BBC.