Od začetka recesije leta 2007 je delež družin, ki imajo nizek dohodek, tri leta zapored naraščal in narasel na 31,2 odstotoka oziroma 10,2 milijona. Foto: EPA
Od začetka recesije leta 2007 je delež družin, ki imajo nizek dohodek, tri leta zapored naraščal in narasel na 31,2 odstotoka oziroma 10,2 milijona. Foto: EPA

Poleg 49,1 milijona Američanov, ki so pod mejo revščine, jih v kategorijo državljanov z nizkimi dohodki – ta se začne z mejo revščine in sega do dohodka, ki je dvakrat višji od meje revščine – spada 97,3 milijona. To pomeni, da skoraj 150 milijonov Američanov živi v slabih razmerah oziroma da je 48 odstotkov prebivalstva ZDA uradno revnega.

Meja revščine v ZDA je postavljena pri okoli 22.000 dolarjih za štiričlansko družino, meja za nizke dohodke pa je pri okoli 45.000 dolarjih.

Družine, ki sodijo v kategorijo z nizkimi dohodki, pogosto porabijo polovico družinskega proračuna za stroške za otroke in najemnine.

Srednjega razreda vedno manj
Popis je razkril, da srednji razred v ZDA zaradi visoke brezposelnosti in slabe državne pomoči izginja. Podatki so po letih padanja plač delavcev v srednjem razredu pravzaprav pričakovani. Nižje plače so znižale življenjski standard milijonov ameriških delavcev in njihovih družin.

Programi, kot so boni za hrano ali nižje stopnje davka, so uspeli pri tem, da revščina v letu 2010 ni bila še večja, vendar pa so številne družine z nizkimi dohodki še vedno "prebogate", da bi lahko prejele pomoč, poroča ABC News. Možnosti, da bi se revni ali tisti blizu revščine izkopali iz bede, so majhne.

Direktorjem do 40 odstotkov višje plače
Analitiki ocenjujejo, da če bodo kongres in države nadaljevali nove proračunske reze, bo v prihodnjih letih še več revnih Američanov in tistih na robu revščine.

Prihodnost pa ni tako črna za vse Američane. Nekaterim se je plača v zadnjem letu močno popravila, tudi do 40 odstotkov - a to ne nujno tistim, ki bi dvig plače najbolj potrebovali. Britanski časnik Guardian je poročal, da so se plače nekaterim izvršnim direktorjem v zadnjem letu dvignile za od 27 do 40 odstotkov. Najbolje plačani izvršni direktor v ZDA je tako lani zaslužil več kot 145,2 milijona dolarjev, še piše Guardian.