Shode v podporo družini umrle Savite in za pravico do splava so priredili v več irskih mestih in pred irskimi velposlaništvi po svetu. Foto: Reuters
Shode v podporo družini umrle Savite in za pravico do splava so priredili v več irskih mestih in pred irskimi velposlaništvi po svetu. Foto: Reuters
Savita naj bi si otroka zelo želela, a ko je videla, da splavlja, je osebje v bolnišnici večkrat zaman pozvala, naj ji pomagajo. Foto: Reuters
Paveen in Savita sta se poročila pred štirimi leti. Žalujoči soprog je ženo medtem že pokopal v rodni Indiji.

umrla, potem ko so ji kljub kritičnemu stanju zavrnili splav. Njen oče je ob tem irsko vlado pozval k spremembi stroge politike do splava.
Andanappa Yalagi je za Observer osebno pozval irskega premierja Enda Kennyja, naj spremeni zakonodajo o splavu: "Gospod, prosim spremenite vaš zakon in upoštevajte človečnost. Prosim spremenite zakon o splavu, da bi v prihodnje rešili življenja žensk."

Žalujoči oče je še potrdil, da namerava njegova družina po pravni poti preprečiti prihodnja dejanja "nečlovečnosti" v irskih bolnišnicah. S tožbo je zagrozil, potem ko so iz Kraljevega kolidža babic sporočili, da bi lahko soprog in družina Savite Halappanavar bolnišnico tožili zaradi hude malomarnosti.

Ogorčena javnost
Tudi na ulicah Dublina sta se v soboto čutila jeza in ogorčenje, da je lahko 31-letna zobozdravnica oktobra umrla v univerzitetni bolnišnici v Galwayu.
Na tisoče protestnikov je na poti do irskega parlamenta vzklikalo "Nikdar več!", poslanka levousmerjene stranke Dáil Claire Daly pa je dejala, da je Indijka umrla zaradi "politične strahopetnosti" irskega esteblišmenta. Protestniki so pohod končali z minuto molka za pokojnico.

Na eni izmed ulic so demonstrati sicer naleteli na nekaj sovražnosti manjše skupine aktivistov proti splavu. Na plakatu neke nune je bilo prebrati napis: "Mora biti zaradi smrti ene ženske res žrtvovanih satanu na milijone nedolžnih nerojenih otrok?"
Shode v podporo pravici do splava so priredili tudi v Galwayu, Limericku, pred irskim veleposlaništvom v Londonu in pred konzulatom v Edinburghu.

Smrt zaradi sepse
17 tednov noseča Savita Halappanavar je umrla zaradi sepse, ki jo je povzročil postopoma potekajoči spontani splav, njen primer pa je ponovno usmeril pozornost svetovne javnosti na skoraj popolno prepoved splava na Irskem.
Njen soprog Paveen je zelo nazorno opisal, kako je njegova žena v bolnišnici moledovala za prekinitev nosečnosti, a so ji dejali, da ji splava ne morejo opraviti, ker je bilo še zaznati srčni utrip zarodka. Ko je Savita dejala, da ni ne Irka ne katoličarka, pa ji je osebje zabrusilo: "To je katoliška država."

Starši pokojnice so povedali, da si želijo, da indijska vlada pritisne na Irsko, da bi ta spremenila zakonodajo in da se podobni primeri v prihodnje ne bi več dogajali. Indija je v petek pozvala na zagovor irskega veleposlanika v Delhiju in mu ob tem dala jasno vedeti, da mora biti vsakršna preiskava smrti Halappanavarjeve popolnoma neodvisna.

Še celo Katoliška cerkev v Indiji je izrazila presenečenje, da v bolnišnici niso želeli opraviti splava ženski, katere zdravje je bilo očitno ogroženo. "Ne splavljaš otroka, ampak samo delaš vse, da bi rešil mater otroka," je za Hindustan Times povedal predstavnik delhijske nadškofije, oče Dominic Emmanuel.
Splav je v Republiki Irski prepovedan, razen ko je resno ogroženo življenje (ne pa tudi zdravje) matere.