Ujguri se bojijo za svojo kulturo in tradicijo. Foto: EPA
Ujguri se bojijo za svojo kulturo in tradicijo. Foto: EPA

Krvavi incident se je zgodil 23. aprila letos in med 21 žrtvami je bilo 15 pripadnikov varnostnih sil ter uradnikov.

Kitajske oblasti zatrjujejo, da je napad organizirala "nasilna teroristična skupina", čeprav so po pričevanjih mnogih za nasilje krive etnične napetosti v nemirni pokrajini na skrajnem zahodu države, kjer je doma muslimanska manjšina Ujgurov.

Ujguri, ki tvorijo okoli 45 odstotkov prebivalstva, pravijo, da jih vdor Hanov potiska na rob in uničuje njihovo kulturo, medtem ko oblasti odgovornost za nasilne incidente pripisujejo separatistom, ki si prizadevajo za avtonomijo Sinkjanga.

Za ujgurske aktiviste so to pretiravanja, s katerimi po njihovem mnenju Peking opravičuje vladanje s trdo roko.

Musa Hesen in Rhman Hupur sta bila na smrt obsojena zaradi umora in terorizma. Poleg njiju so bili na devetletno zaporno kazen do dosmrtnega zapora obsojeni še trije ljudje.

Po besedah sodišča je njihova skupina izvajala nezakonite verske dejavnosti in reklamiranja skrajne verske zadeve. Izdelali naj bi tudi deset razstrelivnih sredstev in izvedli njihov preizkus.

Aprilski incident se je po poročanju kitajskih medijev zgodil, ko so trije uradniki opazili sumljivo dogajanje v neki hiši. Stanovalci so nato zajeli uradnike in še policiste, ki so prišli na prizorišče, od katerih jih je večinoma zgorela, ko so v hiši podtaknili ogenj. Policisti so ubili šest ljudi.