Jemenske varnostne sile so utrpele velike izgube v petkovih napadih. Foto: EPA
Jemenske varnostne sile so utrpele velike izgube v petkovih napadih. Foto: EPA

V dveh napadih so napadalci vključili avtomobile bombe. Najhujši napad v vojaškem oporišču v mestu Ataka v pokrajini Šabva je zahteval življenja 38 vojakov, ki so bili odgovorni za varnost na naftnih poljih na območju.

V bližini se je razstrelil še en samomorilski napadalec in ubil deset vojakov. Okoli 15 kilometrov stran v kraju Majfa je domnevni pripadnik Al Kaide napadel oporišče pripadnikov posebnih enot in ubil osem policistov.

Po mnenju oblasti so za napade odgovorni pripadniki Al Kaide na Arabskem polotoku, ki velja za najnevarnejšo vejo mednarodne teroristične mreže, še posebej po neuspelih poskusih bombnih napadov na potniška letala.

Številni izmed njihovih vodilnih pripadnikov so v zadnjih letih padli v napadih z ameriškimi brezpilotnimi letali. Velik udarec je skupini zadala tudi jemenska vojska, ki je iz rok skrajnežev iztrgala velik del prej izgubljenega ozemlja.

Jemenski zunanji minister Abu Bakr Al Kirbi je petkove napade označil za dejanje naraščajočega brezupa. "Z napadom so skušali pokazati, da so še tukaj. A to je tudi znak, da izgubljajo vojno proti varnosti in stabilnosti Jemna," je dejal.

Po besedah pomočnika jemenskega premierja Alija Al Sararija je glavni cilj skrajnežev, da bi preprečili proces narodne sprave in dialog, ki so ga glavne politične sile začele po vstajah leta 2011.

Varnost in stabilnost v najrevnejši arabski državi je ključnega pomena za ZDA in zalivske države, saj mimo potekajo glavne poti za prevoz nafte na svetovne trge iz glavne proizvajalke, Savdske Arabije.