Eksplozija je bila tako močna, da so jo čutili 20 kilometrov daleč. Foto: EPA
Eksplozija je bila tako močna, da so jo čutili 20 kilometrov daleč. Foto: EPA
Krvav napad v Egiptu

Gre za najhujši napad v Egiptu po julijski odstavitvi islamističnega predsednika Mohameda Mursija. Predsednik začasne vlade Hazem Beblavi je le nekaj ur po napadu Muslimansko bratovščino razglasil za teroristično organizacijo, čeprav gibanja, katerega pripadnik je tudi Mursi, ni okrivil za napad.

Odgovornosti za napad ni prevzel nihče. Muslimanska bratovščina je bombni napad najostreje obsodila in ga označila za neposreden napad na enotnost egiptovskega ljudstva. Gibanje je zahtevalo preiskavo in sojenje odgovornim.

Eksplozija, ki je odjeknila v ponedeljek pozno zvečer v Mansurju, severno od Kaira, je bila tako silovita, da se je del poslopja sesul sam vase, medtem ko so na okoliških zgradbah popokala stekla. V napadu je bilo ranjenih več kot sto ljudi, med njimi naj bi bil pokrajinski poveljnik varnostnih sil.

Referendum o ustavi
Razglasitev Muslimanske bratovščine za teroristično organizacijo pravno ne bo imela nobenega učinka, saj je sodišče že prepovedalo delovanje gibanja, bi pa lahko vplivala na referendum o novi ustavi, na katerega se bodo egiptovski volivci odpravili čez nekaj tednov in naj bi predstavljal prvi pomembnejši korak na poti v demokracijo po Mursijevi odstavitvi.

Napadi na egiptovske varnostne sile so se okrepili po odstavitvi Mursija. Varnostne sile so avgusta nasilno zadušile proteste Mursijevih privržencev, ki so zahtevali njegovo vrnitev na oblast in izpustitev iz pripora.

Od takrat je bilo prijetih več kot 2.000 pripadnikov islamističnega gibanja in 450 izmed njih jih je v ponedeljek začelo gladovno stavkati zaradi "nehumanega ravnanja" z njimi.

Krvav napad v Egiptu