V zadnjih 4 letih je Sinkjang prevzel primat Tibetu kot najbolj nemirni in uporniški kitajski pokrajini. Foto: EPA
V zadnjih 4 letih je Sinkjang prevzel primat Tibetu kot najbolj nemirni in uporniški kitajski pokrajini. Foto: EPA
Sinkjang, Urumči
Ujguri zahtevajo ustavitev načrtnega naseljevanja etničnih Kitajcev v pokrajni, kjer je prvotno turško ljudstvo muslimanske vere že postalo manjšina. Foto: EPA

Krvavi incident na skrajnem zahodu Kitajske se je zgodil v torek popoldne, dogodek in hude izgube vladnih sil pa je neobičajno prva oznanila kar vlada avtonomne pokrajine Sinkjang, kjer se avtohtoni Ujguri na različne načine borijo proti kitajskim oblastem.

S hišnimi preiskavami iskali orožje
Spopad se je zgodil v okrožju Baču, v bližini osrednjega ujgurskega mesta Kašgar. Streljanje se je začelo, ko so policisti ob pomoči "javnih uslužbencev" izvajali hišne preiskave v vasi, kjer so iskali skrito orožje. V spopadu je bilo nato ubitih 15 predstavnikov oblasti, od katerih je bilo po zatrjevanju vlade 10 etničnih Ujgurov, in šest "pripadnikov tolp", še osem "banditov" pa je bilo aretiranih. Kitajske oblasti ujgurske upornike običajno predstavljajo kot pripadnike kriminalnih tolp, občasno pa jih za potrebe tujine označijo za islamistične skrajneže.

Ujguri, ki so turško ljudstvo muslimanske vere, se že več desetletij soočajo z močnim pritiskom Kitajske, ki na pretežno puščavsko ozemlje s številnimi naravnimi bogastvi načrtno naseljuje etnične Kitajce oz. Hane. V zadnjih letih se je konflikt močno zaostril, pri čemer je vse več oboroženih incidentov.

Štiri leta od nasilja v glavnem mestu
Leta 2009 je v glavnem mestu Sinkjanga Urumčiju izbruhnilo medetnično nasilje, v katerem je bilo ubitih okoli 200 ljudi, večinoma Hanov. Sledili so povračilni ukrepi oblasti. Od takrat separatistični in islamistični uporniki uživajo vse večjo podporo prvotnega prebivalstva, ki je zaradi doseljevanja postalo manjšina v lastni domovini, ki jo Ujguri imenujejo Vzhodni Turkmenistan.

Oster kitajski nadzor nad uporno pokrajino
Muslimanski Ujguri zdaj po uradnih številkah predstavljajo 45 odstotkov prebivalstva pokrajine Sinkjang, medtem ko Hani predstavljajo že 40 odstotkov prebivalstva, preostali delež pa predstavljajo večinoma Tibetanci, ki živijo na jugu pokrajine, ki tam meji na Tibet.

Preverjanje novic in poročanje iz Sinkjanga je močno omejeno, saj tam ob Tibetu velja najhujša vladna cenzura. Gibanje tujcev je tako rekoč onemogočeno oz. skrbno nadzorovano, tudi kitajski mediji pa iz skrajne zahodne pokrajine le prenašajo uradna državna sporočila.