Virus prenašajo komarji. Foto: Reuters
Virus prenašajo komarji. Foto: Reuters

Po poročanju srbskih medijev je v bolnišnicah v Beogradu, Pančevu in nekaterih drugih mestih v karanteni 21 oseb, pri katerih so infekcijo potrdili.

Vsi naj bi bili pred tem na počitnicah v Grčiji, stari pa so med 52 in 82 let.

Namestnica direktorja srbske klinike za nalezljive in tropske bolezni Olga Dulović je potrdila, da je v Beogradu zaradi virusa umrla starejša ženska iz Pančevega.

Srbska ministrica za zdravje Slavica Djukić Dejanović je zagotovila, da ni nevarnosti izbruha epidemije.

Inštitut za zdravje je medtem prebivalce pozval k zaščiti pred komarji, ki prenašajo virus, predvsem z izogibanjem krajev, kjer je veliko komarjev, in s postavitvijo mrež za zaščito pred mrčesom na okna.

Zdravila ni
Ime virusa izvira iz ugandske pokrajine Zahodni Nil, kjer so virus prvič odkrili leta 1937.

Med blažjimi simptomi okužbe so glavobol in kožni izpuščaji, v hujših primerih pa lahko nastopijo visoka temperatura, izguba vida ali ohromljenost. Pri vsakem petem okuženem se razvije obolenje, podobno gripi.

Proti virusu Zahodnega Nila ni cepiva, prav tako ni zdravila. Vsak 150. okuženi človek lahko zaradi virusa dobi meningitis ali encefalitis oziroma druge bolezni.

Zaradi virusa je letos v ZDA umrlo 66 ljudi.

Denga zahtevala žrtev v Grčiji
Iz Grčije pa so sporočili, da so zabeležili prvi primer mrzlice denga, potem ko so jo pred 85 leti izkoreninili.

Za posledicami denge je umrl 80-letni Grk z območja Agrinio na zahodu države. Imel je hujšo hemoragično obliko mrzlico in je umrl 30. avgusta v bolnišnici v Patrasu.

Virus denga prenašajo komarji vrste aedes, med katerimi je tudi tigrasti komar. Tigraste komarje, ki so potencialni prenašalci denge, so v Grčiji odkrili leta 2003.