V Washingtonu so največ snega namerili pred skoraj 100 leti, ko je bila snežna odeja debela 71 centimetrov. Foto: Reuters
V Washingtonu so največ snega namerili pred skoraj 100 leti, ko je bila snežna odeja debela 71 centimetrov. Foto: Reuters

Neurje bo Washington in okolico, kjer lahko pričakujejo celo rekordno količino snega, zajelo v petek, divjalo bo še v soboto, v nedeljo pa se bo pomaknilo proti Atlantiku blizu New Yorka. Jonas naj bi vplival na vreme tudi južneje in v državah ob Mehiškem zalivu pričakujejo tornade.

Ljudje večinoma resno jemljejo opozorila pred nevarnostjo in praznijo police trgovin. Najhuje naj bi bilo prizadeto območje okrog ameriške prestolnice, letalske družbe pa so že odpovedale skoraj 4.000 poletov.

Po zveznih državah že razglasili izredne razmere
Po severovzhodu ZDA pričakujejo več kot pol metra snega v nekaj urah in veter do 80 kilometrov na uro. Predhodnica neurja je v četrtek povzročala težave tudi predsedniku Baracku Obami, ki z letališča Andrews ni mogel do Bele hiše s helikopterjem, ampak se je med snegom peljal v avtomobilu.

Izredne razmere so v četrtek razglasili že v delih Georgie, Pensilvanije, Tennesseeja, Marylanda in Južne Karoline, železnica Amtrak po severovzhodu prilagaja vozne rede, prometne nesreče pa se kar vrstijo. Poleg Washingtona najhujše posledice pričakujejo v delih Zahodne Virginije, Virginije, okoli Baltimora v Marylandu in Philadelphie v Pensilvaniji.