Snowden se je udeležencem slovesnosti oglasil prek videopovezave. Foto: Reuters
Snowden se je udeležencem slovesnosti oglasil prek videopovezave. Foto: Reuters

Snowdna so nagradili, ker je pogumno razkril obseg ameriškega državnega nadzora in prisluškovanja. Slovesne podelitve v švedskem parlamentu se Snowden ni mogel udeležiti, saj živi v izgnanstvu v Rusiji. Ameriška vlada ga namreč išče zaradi razkritja obsežnega prisluškovanja, ki ga je izvajala ameriška agencija za nacionalno varnost (NSA). Obtožen je vohunjenja in kraje državnih skrivnosti.

"Snowden se podelitve ni mogel udeležiti zaradi tveganja, ki bi ga trenutno povzročil njegov odhod iz Rusije," je povedal ustanovitelj sklada nagrade Jakob von Uexkull.

Snowden je častno nagrado sklada alternativne Nobelove nagrade prejel skupaj z urednikom britanskega časnika The Guardian Alanom Rusbridgerjem, ki je imel veliko vlogo pri objavi Snowdnovih razkritij.

Rusbridgerja so nagradili zaradi njegovega prispevka pri vzpostavljanju globalne medijske organizacije, ki se je zavezala odgovornemu novinarstvu v javnem interesu in ki kljub velikim izzivom razkriva nezakonita dejanja držav in korporacij. Urednik Guardiana je v imenu Snowdna prejel nagrado.

Še trije nagrajenci
Posebne nagrade sklada so prejeli še trije nagrajenci. Pakistansko odvetnico Asmo Džahangir in Basila Fernanda iz azijske komisije za človekove pravice AHRC je sklad nagradil zaradi njunega boja za človekove pravice v Pakistanu in Aziji z denarno nagrado v znesku 500.000 švedskih kron oziroma približno 55.000 evrov.

Še eno nagrado v tem znesku je prejel ameriški okoljski aktivist Bill McKibben za svoje napore pri zbiranju podpore v ZDA in po svetu za odločne ukrepe pri boju proti podnebnim spremembam.

Alternativno Nobelovo nagrado vsako leto decembra svečano podelijo v švedskem parlamentu. Prejemniki so predvsem borci za človekove pravice, za zaščito okolja in mir. Uexkull jo je ustanovil leta 1980 in jo razglasil za alternativo Nobelovi nagradi. Od takrat dalje jo vsako leto podelijo več nagrajencem, ki so našli praktične in vzorne rešitve za najnujnejše izzive današnjega časa.