Pripadniki Al Šababa so junija letos na obali Kenije izvedli dva napada, v katerih je umrlo 29 ljudi. Foto: EPA
Pripadniki Al Šababa so junija letos na obali Kenije izvedli dva napada, v katerih je umrlo 29 ljudi. Foto: EPA

V Washingtonu še ugotavljajo, ali je bil med žrtvami napada na upornike, ki so povezani z Al Kaido, tudi Godane. "Ne vemo še, ali je mrtev. A bil je tarča," je sporočil neimenovani uradnik Bele hiše. Zračni napad se je zgodil okoli 240 kilometrov južno od somalijske prestolnice Mogadiš, v njem pa je po zdajšnjih podatkih umrlo devet ljudi.

Če so Godana, ki je znan tudi kot Muktar Abu Zubair, res ubili, bi bil to velik udarec za Al Šabab. Godane je to teroristično milico vodil od leta 2008, pod njegovim vodstvom so izvedli tudi napad v trgovinskem središču v Nairobiju v Keniji septembra lani, v katerem je bilo ubitih 67 ljudi. ZDA so leta 2012 za njegovo glavo ponudile sedem milijonov dolarjev nagrade, na vrh organizacije, ki je povezana z Al Kaido, pa je prišel po smrti prejšnjega voditelja Adena Hašija Ajre, ki je umrl v ameriškem zračnem napadu.

Američani so v zadnjih letih že večkrat z letali napadli oporišča Al Šababa, ki v Somaliji nadzoruje predvsem osrednje in južne dele države.

Prav danes pa v Keniji poteka teroristični vrh afriških držav, na katerem voditelji razpravljajo o grožnjah Al Šababa in drugih islamističnih oboroženih skupinah na celini, kot je tudi Boko Haram v Nigeriji.