Zločin so sprva naprtili nacistom. Foto: Wikipedia
Zločin so sprva naprtili nacistom. Foto: Wikipedia

Leta 1940 je bilo v Katinskem gozdu na zahodu Rusije likvidiranih več kot 22.000 zajetih poljskih častnikov in intelektualcev.
Tri leta pozneje so ameriški vojni ujetniki v Washington poslali tajna kodirana sporočila o pokolu, potem ko so videli v gozdu dolge vrste razpadlih trupel - dokaz, da storilci niso mogli biti nacisti, ki so območje šele nedavno okupirali.

Nekateri menijo, da bi njihovo pričanje morda zmanjšalo tragično usodo, ki je zadela Poljsko pod Sovjeti. Namesto tega pa so njihova pričanja skrivnostno izginila, poroča Independent. Že dolgo se porajajo sumi, da takratni ameriški predsednik Franklin Delano Roosevelt ni želel razburiti ruskega voditelja Josipa Stalina, zaveznika, na katerega so Američani računali pri spopadu z Nemčijo in Japonsko med drugo svetovno vojno.
Razkriti dokumenti pričajo v prid tezi, da je sovjetsko odgovornost za zločin pomagal prikriti prav sam vrh ameriške vlade. Gre za okoli tisoč strani objavljenih zaupnih dokumentov, ki jih bo na svoji spletni strani objavil Narodni arhiv ZDA v skladu z zakonom o javni obveščenosti. Zgodovinarji, ki so že dobili vpogled v gradivo, so ga opisali kot izjemno pomembnega.

"Eksplozivni" dokumenti
Najbolj dramatično razkritje do zdaj je obstoj tajnih kod, ki sta jih pošiljala dva ameriška vojna ujetnika. Dokumenti tudi razkrivajo, da je težko verjeti vztrajanju ZDA, da ne more zatrdno ugotoviti krivde Rusije, dokler je ni ta leta 1990 sama priznala.
Že desetletja prej je namreč obstajalo nemalo dokazov, ki so izdajali, da je za pokol kriva Sovjetska zveza. In čeprav je celo posebni kongresni odbor leta 1952 ugotovil, da ni dvoma o sovjetski krivdi, Bela hiša še desetletja ni želela komentirati Katinskega pokola.

Allen Paul, eden izmed strokovnjakov za Katinski pokol in avtor knjige Katin: Stalinov pokol in triumf resnice, pravi, da so novi dokumenti "potencialno eksplozivni". Po njegovih besedah se gradivo ne pojavlja v zapisniku kongresnih zaslišanj med letoma 1951 in 1952 in se zdi, da so ga takrat zadržali v strogi tajnosti.