Trojica je za zapahi že od marca letos. Samucevičeva je na sliki v sredini. Foto: EPA
Trojica je za zapahi že od marca letos. Samucevičeva je na sliki v sredini. Foto: EPA
Prenos sojenja v živo. Foto: EPA
Najstarejša uporna glasbenica na prostost

Sodišče je sprejelo zagovor odvetnika Samucevičeve, da so jo pazniki vrgli iz moskovske katedrale, še preden je lahko vzela svojo kitaro iz kovčka.
Preostalima dvema članicama, 24-letni Mariji Aljohini in 23-letni Nadeždi Tolokonikovi, so kazen dveh let prisilnega dela zaradi žaljivega nastopa v cerkvi potrdili.
30-letno Samucevičevo naj bi še danes izpustili iz zapora, saj ji je sodišče obsodbo spremenilo v pogojno kazen.
Ob odločitvi sodišča je bilo v sodni dvorani slišati vzklike, Aljohina in Tolokonika pa sta Samucevičevi takoj planili v objem.
Že pred tem je Aljohina pred sodiščem izjavila, da so vse nedolžne, da bi morali razsodbo razveljaviti in da je ruski pravosodni sistem izgubil vso kredibilnost.

Pussy Riot med nominiranci za nagrado Saharova
Beloruski aktivist Aleš Bjaljatski, iranska odvetnica in režiser Nasrin Sotudeh in Džafar Panahi ter ruska pankovska skupina Pussy Riot se bodo potegovali za nagrado Saharova za svobodo misli, so 9. oktobra z glasovanjem odločili člani odborov za zunanje zadeve in razvoj. Dobitnik nagrade bo znan 26. oktobra.

Ne napad na vero, ampak na Putina
Trojica glasbenic se je pritožila na odločitev sodišča, ki jih je avgusta obsodilo na dve leti zapora s prisilnim delom, ker so s pankovsko molitvijo v moskovski katedrali kritizirale podporo Ruske pravoslavne cerkve ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu.

Kot so poudarile v današnjem pritožbenem postopku, pri tem ni šlo za napad na vero, temveč je bil njihov februarski nastop politične narave.

Samucevičeva je sicer na začetku obravnave pritožbe 1. oktobra povedala, da se je razšla s svojim odvetnikom in je bila zato brez obrambe. Sodišče je nato sklenilo obravnavo prekiniti.

Najstarejša uporna glasbenica na prostost