Nizozemski pripadniki mirovnih enot ZN-a naj bi branili Srebrenico kot varovano območje, a tega niso storili. Bosanski Srbi so po umiku nizozemskega bataljona ubili več kot 8.000 Bošnjakov. Foto: EPA
Nizozemski pripadniki mirovnih enot ZN-a naj bi branili Srebrenico kot varovano območje, a tega niso storili. Bosanski Srbi so po umiku nizozemskega bataljona ubili več kot 8.000 Bošnjakov. Foto: EPA

Nizozemske vojake sorodniki žrtev iz Srebrenice namreč bremenijo kazenske odgovornosti v pokolu leta 1995, v katerem so bosanski Srbi ubili več kot 8.000 muslimanskih moških in dečkov.

Sodišče je zdaj soglasno sklenilo, da zadevo zavrže. Kot so pojasnili, sta tako nizozemsko pravosodje kot Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije ugotovila, da "nizozemski vojaki niso vedeli, kakšen bo obseg pokola, ki se je pripravljal".

Nobenega dvoma ni več glede vloge, ki so jo imeli obtoženi pripadniki enot ZN-a, je še poudarilo sodišče in dodalo, da je zato "nemogoče sklepati", da se je nizozemsko pravosodje, ki je opustilo postopek proti modrim čeladam, opiralo na "neučinkovite ali neustrezne" preiskave.

Nizozemski bataljon ni varoval
Nizozemski bataljon je imel med vojno nalogo varovati muslimansko enklavo Srebrenico, ki je bila uradno pod zaščito ZN-a. Dve družini žrtev genocida sta delali za bataljon, tretja žrtev pa je med pogajanji zastopala begunce.

Ko so sile bosanskih Srbov julija 1995 zasedle to varnostno območje, so se modre čelade umaknile, tam pa je ostalo nekaj njihovih lokalnih uslužbencev. Njihovi sorodniki trdijo, da so njihove bližnje na ta način izpostavili gotovi smrti, češ da so v nizozemskem bataljonu vedeli, kaj se bo verjetno zgodilo.

Najprej so se obrnili na nizozemsko pravosodje in zahtevali sprožitev kazenskega postopka proti trem odgovornim osebam v nizozemskem bataljonu zaradi sodelovanja v genocidu ali vojnih zločinih. Nizozemsko tožilstvo je njihovo zahtevo zavrnilo, evropski sodniki pa so zdaj presodili, da ne obstaja noben element za domnevo, da je bil postopek na Nizozemskem pristranski ali nepravičen.

Na Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je bilo zaradi genocida v Srebrenici obsojenih že več odgovornih. Tedanji predsednik Republike srbske Radovan Karadžić je bil obsojen na prvi stopnji, zdaj poteka prizivni postopek. Sojenje vojaškemu poveljniku bosanskih Srbov generalu Ratku Mladiću še vedno poteka.