Neurje je zajelo tudi Zagreb, kjer je dež zalival ulice in oviral promet. Foto: www.crometeo.hr/Zvonimir Katančić
Neurje je zajelo tudi Zagreb, kjer je dež zalival ulice in oviral promet. Foto: www.crometeo.hr/Zvonimir Katančić
Brač
Temni oblaki nad Bračem. Foto: MMC RTV SLO/V. T. J.
Šibenik
Črni oblaki so se zgrnili nad Šibenik. Foto: www.crometeo.hr/Tomisalv Donđivić
Molat
Neurje na Molatu je zalilo ceste in vozila. Foto: www.crometeo.hr/Miljenko Sedlar
Romunija
V Romuniji je poplavljenih več mest, poročajo pa tudi o dveh smrtnih žrtvah. Foto: Reuters

Kot je poročal portal Crometeo.hr, je Hrvaško v torek zvečer zajel ciklon Melisa, ki se trenutno zadržuje nad severnim in srednjim Jadranom. Ciklon s seboj prinaša nevihte in močne nalive, zajel je območje Zadra in okolice, kjer je poplavil številne ulice in mestne trge.

Pri Čiovu zasledili vodne trombe
Na otokih Silba in Molat je deževje povzročilo velike poplave. Avtomobili so na lokalnih cestah obtičali v meter globoki vodi, narasle vode pa so odnašale vozila in tudi ceste. Na Silbi je padlo 217 litrov dežja na kvadratni meter, kar je približno četrtina letnega povprečja dežja na otoku. Tudi na Molatu je v preteklih 24 urah padlo več kot 100 litrov dežja na kvadratni meter.

Na otoku Ist pri Zadru je v preteklih 24 urah padlo 294 litrov dežja na kvadratni meter, kar je po podatkih hrvaškega hidrometeorološkega zavoda rekordna dnevna julijska količina padavin, v Zadru pa je v uri in pol padlo več kot 90 milimetrov dežja, kar je poplavilo del mesta in močno otežilo promet. V morju pri Čiovu nedaleč od Splita so zasledili tudi vodne trombe.

Na Jadranu veter, plohe in nevihte
Vremenoslovci opozarjajo, da se bo nevihtno vreme na Jadranu nadaljevalo tudi danes, zato gre po vsej Hrvaški pričakovati veter, dež, plohe, točo in nevihte. Neurje bo ponekod prineslo obilne padavine, napovedane pa so tudi vodne trombe na morju. Zato so za območje Istre, Kvarnerja ter Dubrovnika z okolico razglasili rdeči alarm oz. največjo stopnjo nevarnosti.

Po napovedih vremenoslovcev se bo vreme na Hrvaškem od petka umirilo, postopoma pa naj bi sledile običajne poletne temperature.

Neurje zajelo tudi Zagreb, iz Siska poročajo o toči
Močna nevihta je popoldne zajela tudi Zagreb, kjer sta močan veter in dež povzročala težave v prometu. Močni sunki vetra so lomili veje dreves, ki so padale na električno napeljavo in povzročile prekinitev tramvajskega prometa v vzhodnem delu mesta. Zaradi vode na cestah so morali začasno ustaviti ali omejiti tudi nekatere linije mestnega avtobusnega prometa.

Na vseh večjih mestnih križiščih so nastajali zastoji zaradi poplavljenih cestišč in podrtih dreves. Veter je odnašal predmete s teras lokalov. Kot je poročal tamkajšnji radio, gre pričakovati tudi zamude v letalskem prometu, saj je poplavljena vzletno-pristajalna steza na zagrebškem mednarodnem letališču Pleso.

Območje Siska jugovzhodno od Zagreba je medtem zajela toča, enako pa poročajo iz Čakovca in Koprivnice. Močan veter povzroča tudi težave na avtocestah med Zagrebom in Reko ter na avtocesti proti Splitu. Hrvaški avtoklub (HAK) opozarja, da so na jadranski magistrali in gorskih cestah mogoči udori zemlje in kamenja.

Zaprli zračni prostor nad Hrvaško
Ker je v center kontrole zračnega prometa v Zagrebu popoldne vdrla velika količina vode in je zmanjkalo elektrike, nadzorniki niso mogli več spremljati potovanja letal po hrvaškem zračnem prostoru, zato so sprejeli odločitev in zaprli zračni prostor nad vso državo. Letala, ki so bila v zraku, so varno pospremili v zračne prostore drugih držav, vsem drugim pa so prepovedali vzletanje. Na pomoč pri črpanju vode so prišli tudi gasilci. Po 17. uri je zračni promet spet stekel.

Oranžni alarm v BiH-u
V več regijah v BiH-u, na območju Banjaluke, Tuzle, Bihaća ter Mostarja in Trebinja, so zaradi nevarnosti močnega deževja in strel razglasili oranžni alarm. Slabo vreme v prihodnjih dveh dneh bi lahko vodilo v poplavljanje manjših rek in potokov na severu in severozahodu Republike srbske.

V poplavah v Bolgariji in Romuniji trije mrtvi
Obilne padavine in poplave so zajele tudi Bolgarijo in Romunijo, kjer je poplavljenih več mest. V Bolgariji je obilno deževje prizadelo območje mesta Gabrovo v osrednjem delu države, v poplavah je umrla 61-letna ženska, eno osebo pa še pogrešajo. Številne vasi so ostale brez elektrike, v več krajih pa imajo tudi težave pri oskrbi z vodo. Zaradi zemeljskih plazov je uničenih več mostov in cest.

V Romuniji so poplave zahtevale dve smrtni žrtvi, več sto ljudi je moralo zapustiti svoje domove, na jugozahodu države pa je od sveta odrezanih 75 hiš. Romunske železnice so sporočile, da se je zaradi poplav iztiril vlak, a za zdaj ni poročil o žrtvah in škodi v nesreči.

Alarm tudi na Gradiščanskem
Neurje z večurnim močnim dežjem in udari strel je zajelo tudi avstrijsko zvezno deželo Gradiščansko. Gasilci v skoraj vseh okrožjih črpajo vodo iz poplavljenih kleti in čistijo ceste. Deželna centrala za varnost in reševanje LSZ je ocenila, da je "pod vodo praktično vsa Gradiščanska". Že popoldne so neurja ponekod tudi prekinila oskrbo z elektriko. Najhuje so prizadeta območje okoli Nežiderskega jezera ter okrožji Oberwart in Güssing, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Alarm zaradi nevarnosti neurij so podaljšali in velja še vsaj do 4. ure zjutraj.

Sodni dnevi na Hrvaškem
Hrvaško na vrhuncu sezone zajelo neurje
Sodni dnevi na Hrvaškem
Hrvaško na vrhuncu sezone zajelo neurje