Malezija se je do zdaj ponašala z boljšimi delavskimi standardi kot sosednje države. Foto: EPA
Malezija se je do zdaj ponašala z boljšimi delavskimi standardi kot sosednje države. Foto: EPA
Malezija
Tujim delavcem pogosto zasežejo potne liste ob prihodu v Malezijo. Foto: EPA

Raziskava, ki jo je tudi s sredstvi ameriške vlade opravila mednarodna organizacija za pravice delavcev Verite, je pokazala na zlorabe pravic delavcev, še posebej na desettisoče tistih, ki prihajajo iz Nepala, Mjanmara in Indonezije.

Obrate ima v Maleziji veliko ameriških, evropskih, japonskih in južnokorejskih multinacionalk, med njimi Samsung, Sony, AMD, Intel in Bosch. Čeprav Verite ni omenil nobene posamezne družbe, pa je kritiziral sistem, v katerem imajo ob podpori vlade agencije za zaposlovanje prevelik nadzor plačami delavcev.

"Izsledki nakazujejo, da je prisilno delo v malezijski elektronski industriji prisotno bolj kot le v posameznih primerih, in lahko bi rekli, da je razširjeno," so zapisali v poročilu, ki temelji na pogovorih s 501 delavcem. Pri 28 odstotkih anketiranih so ugotovili, da delajo v razmerah prisilnega dela, saj so zadolženi zaradi visokih provizij agencij za zaposlovanje.

Ta delež naraste na 32 odstotkov pri tujih delavcih, ki jih pogosto zavedejo glede plače in razmer, ko jih zvabijo iz domovine na delo v malezijske tovarne, za kar morajo plačati pretirane provizije.

Prevarantski posredniki
Elektronska industrija v izvozno usmerjenem malezijskem gospodarstvu je vredna 75 milijard dolarjev in leta 2011 so tuja vlaganja v ta sektor skupaj znašala 2,68 milijarde dolarjev oziroma 86,5 odstotka vseh.

V zadnjih letih je bila država privlačna za tuje vlagatelje zaradi stabilnosti in nizkih stroškov. Do zdaj je veljalo, da so pogoji dela v Maleziji boljši kot v nekaterih drugih azijskih državah, še posebej na Kitajskem, ki je v zadnjih letih na udaru zaradi kratenja pravic delavcem.

Delavci, ki so sodelovali v raziskavi, so morali agencijam za zaposlovanje v povprečju plačati 925 dolarjev za delo v Maleziji, kar je na primer več povprečni letni dohodek na prebivalca v Nepalu. Ker si takega zneska večina ni mogla privoščiti, so se bili prisiljeni zadolžiti za plačilo posrednikom.

Malezija je v zadnjih letih omilila zakone in spodbujala ustanavljanje agencij za zaposlovanje, ki iščejo delavce za multinacionalke.