Nove sankcije so bile sprejete soglasno. Varnostni svet je v resoluciji izrazil še zaskrbljenost, ker Severna Koreja ne spoštuje njegovih resolucij. Foto: Reuters
Nove sankcije so bile sprejete soglasno. Varnostni svet je v resoluciji izrazil še zaskrbljenost, ker Severna Koreja ne spoštuje njegovih resolucij. Foto: Reuters
Balistična raketa
Pjongjang napoveduje nadaljnji razvoj jedrskega orožja in balističnih raket. Foto: Reuters

Sankcije vključujejo prepoved potovanj in zamrznitev premoženja po svetu. Pred zadnjo resolucijo je bilo na seznamu sankcij 39 posameznikov in 42 organizacij ali skupin. Na seznam tistih, za katere veljajo sankcije, je ZN dodal 15 posameznikov in štiri organizacije.

Med njimi so Čo Il U, ki je šef obveščevalnih dejavnosti za tujino, Vietnamec Kim Tong Ho iz banke Tanchon, ki financira trgovino z orožjem za Pjongjang, in podpredsednik nadzornega odbora za proizvodnjo raket Pak Han Se. Gre sicer za najmilešje sankcije, ki jih je Varnostni svet lahko sprejel, do njih pa je prišlo po petih tednih pogajanj med Washingtonom in Pekingom.

Resolucija poziva k spoštovanju resolucij
Resolucija ponavlja zahtevo, da se mora Pjongjang odpovedati vsem jedrskim in raketnim programom ter ustaviti preizkuse. Izraža tudi resno zaskrbljenost zaradi nadaljevanja kršitev resolucij Varnostnega sveta in resno zaskrbljenost, da nadaljevanje preizkusov povečuje napetosti v regiji in širše ter še naprej ogroža mednarodni mir in varnost.

ZDA so sicer želele še ostrejšo resolucijo in predlagale prepoved dobave nafte Severni Koreji, a je bila Kitajska proti. Ostrejše sankcije naj bi Peking podprl če bi Severna Koreja izvedla nov jedrski preizkus ali preizkus rakete dolgega dometa. Kitajski veleposlanik pri ZN-u Lju Džjeji (Liu Jieyi) je dejal, da je položaj na Korejskem polotoku zelo zapleten, zato morajo vsi spoštovati resolucije VS-ja in si prizadevati za mirno rešitev. Predlagal je tudi, naj se ZDA in Južna Koreja v zameno za severnokorejsko odpoved jedrskemu in raketnemu programu odpovesta svojim velikim skupnim vojaškim vajam. Rusija je že sporočila, da je ta predlog vreden "resne obravnave", poroča Reuters.

Ameriška veleposlanica pri ZN-u Nikki Haley je dejala, da resolucija pošilja jasno sporočilo Severni Koreji, naj neha provocirati ali pa jo bodo doletele posledice. Dejala je še, da so ZDA pripravljene na druga sredstva, če bo to potrebno, ne le na diplomatska ali finančna, zagotovila pa je, da si ZDA ne prizadevajo za spremembo režima in si želijo pogajanja.

Varnostni svet je proti Severni Koreji sankcije prvič uvedel leta 2006 zaradi njenega razvoja balističnih raket in jedrskega orožja, ukrepe pa je organ ZN-a od takrat stopnjeval po petih jedrskih preizkusih in dveh izstrelitvah raket z dolgim dometom. Pjongjang medtem grozi še s šestim jedrskim preizkusom.