Pred sodiščem so se zbrali številni Mursijevi privrženci. Foto: Reuters
Pred sodiščem so se zbrali številni Mursijevi privrženci. Foto: Reuters

Zaradi slabega vremena je bil prevoz Mursija iz zapora v obmorskem mestu Aleksandrija na sodišče na obrobju Kaira onemogočeno. "Zaradi vremenskih razmer Mohamed Mursi ni mogel biti pripeljan, zato bo sojenje preloženo na 1. februar," je povedal predsedujoči sodnik Ahmed Sabri Jusef.

Drugi obtoženci, poleg Mursija se na sodišču namreč zagovarja še 14 članov Muslimanske bratovščine, so s helikopterjem prileteli na sodišče, v zaporu v Aleksandriji je ostal le nekdanji predsednik.

Mursi obtožen hujskanja k nasilju
Nekdanji egiptovski predsednik, ki ga je vojska odstavila julija lani, je obtožen hujskanja k nasilju, ki je vodilo v smrt protestnikov med protesti proti njegovi vladavini. Grozi mu dosmrtna ječa ali celo smrtna kazen. Sojenje Mursiju se je začelo novembra lani, sodnik pa je prvo obravnavo že po desetih minutah prekinil zaradi kaosa v dvorani. Nadaljevanje je nato preložil na začetek letošnjega leta.

Sojenje poteka na sedežu policijske akademije v predmestju Kaira. Muslimanska bratovščina je za danes pozvala k množičnim protestom Mursijevih podpornikov, ki zahtevajo, naj odstavljenega predsednika postavijo spet na položaj.