Objokani Pistorius med branjem sodbe v trenutku, ko je bil razbremenjen naklepnega umora. Dokončna sodba o uboju bo znana v petek. Foto: Reuters
Objokani Pistorius med branjem sodbe v trenutku, ko je bil razbremenjen naklepnega umora. Dokončna sodba o uboju bo znana v petek. Foto: Reuters
Pistorius se brani, da svojega dekleta ni želel ubiti in ga je ustrelil, ker je mislil, da je vsiljivec. Foto: EPA

27-letni Pistorius je bil obtožen umora svojega dekleta Reeve Steenkamp 14. februarja lani. Sodnica Thokozile Masipa je dejala, da primer sloni na posrednih dokazih. "Preprosto ni dovolj dokazov, ki bi potrjevali takšno ugotovitev," je glede obtožb o naklepnem umoru dejala Masipa. To pa še ne pomeni, da Pistorius ne bo spoznan za krivega za uboj.

Za uboj največ 15 let
Če bi bil Oscar Pistorius spoznan krivega naklepnega umora, bi bil avtomatično obsojen na dosmrtni zapor, z možnostjo pomilostitve šele po 25 letih. Tudi v primeru uboja grozi Pistoriusu dolgoletna zaporna kazen, a največ do 15 let, najpogosteje pa v Južni Afriki v takšnih primerih izrekajo od 7- do 10-letne zaporne kazni.

Sodnica je dejala še, da so navedbe obrambe, da je policija posegala v prizorišče zločina, "nepomembne". Ob tem pa je podvomila o pričevanjih nekaj prič tožilstva, tudi soseda, ki je pričal, da je slišal ženske krike.

Nasprotujoča si pričevanja in dvomi
Zavrnila je kopico sporočil, ki naj bi, odvisno od tega, kdo jih je predstavil kot dokaze, dokazovali, da je bilo razmerje med Pistoriusom in Steenkampovo težavno oziroma ljubeče in močno. Podatki o tem, v kakšnem stanju je bilo njuno razmerje, sodišču ne morejo pomagati, je dejala sodnica.

66-letna Masipa je še dejala, da so nedoslednosti glede Pistoriusovega pričevanja o tem, kaj se mu je podilo po glavi, ko je sprožil. Pistorius se je branil, da dekleta ni želel umoriti in ga je ustrelil le, ker je mislil, da je vsiljivec.