Timošenkova nazadnje ni podala sklepne izjave. Foto: EPA
Timošenkova nazadnje ni podala sklepne izjave. Foto: EPA

Timošenkova se je morala zagovarjati, da je s podpisom pogodbe o dobavi plina z Rusijo leta 2009 državi povzročila veliko škodo. Sodišče bo razsodbo izreklo do 11. oktobra.

Nekdanja premierka bi morala danes podati tudi sklepno izjavo, a je zaprosila za odlog do ponedeljka, da izjavo pripravi, vendar ji je sodnik Rodin Kirejev dal na voljo le dve uri, kar pa je zavrnila.

Timošenkova zatrjuje, da je proces proti njej politične narave. Po njenih besedah gre za maščevanje ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča, ki želi doseči njen dokončen umik iz ukrajinske politike.

Do 10 let zaporne kazni?
Če bo sodišče odločilo, da je Timošenkova kriva, ji grozi do sedem do deset let zaporne kazni in dosmrtna prepoved delovanja v vladi. Sporni sodni proces so kritizirali tudi v Evropski uniji, o njem pa so govorili tudi na vrhu EU-ja in držav vzhodnega partnerstva, ki je potekal v četrtek in danes v Varšavi.

Sojenje Timošenkovi na sodišču v Kijevu se je začelo na začetku julija v povezavi z obtožbami, da je kot tedanja ukrajinska premierka leta 2009 z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom podpisala pogodbo o dobavi ruskega zemeljskega plina. Pogodba naj bi bila po mnenju tožilstva za Ukrajino izredno neugodna.