Putin meni, da bi morala ruska družina šteti najmanj tri otroke. Foto: EPA
Putin meni, da bi morala ruska družina šteti najmanj tri otroke. Foto: EPA

Po besedah vodje ruskega urada za zdravstvo in pravice potrošnikov Genadija Oniščenka za letos načrtujejo zaprtje 733 šol, od tega večino v osrednjem delu. "Saj razumete, zakaj. Ni dovolj učencev," je dodal.

Rusija ima s 143,3 milijona prebivalcev več kot 44.000 osnovnih in srednjih šol, ki bodo 1. septembra odprle svoja vrata za okoli 13 milijonov učencev.

"Najmanj trije otroci"
Glede demografskih napovedi bi se lahko do leta 2030 število prebivalcev zmanjšalo na 130,8 milijona. Število rojstev se zmanjšuje od burnih 90. let prejšnjega stoletja, ko je razpadu Sovjetske zveze sledilo kaotično obdobje pod predsednikom Borisom Jelcinom.

Jelcin je leta 2000 prepustil Kremelj svojemu nasledniku Vladimirju Putinu, ki je lani rojake pozval, naj imajo najmanj tri otroke.

"Iz nekega razloga smo pozabili, zakaj smo prišli na ta svet, in prišli smo samo z enim razlogom: da ustvarjamo novo življenje, nadaljujemo naš rod," je dejal Oniščenko, ki ima sam tri otroke.

Glede na statistične podatke se je število rojstev iz leta 2011, ko jih je bilo 1,796 milijona, lani povečalo na 1,902 milijona, kar pa je še vedno manj od stopnje smrtnosti.

Rast števila rojstev naj bi bila posledica povečanja števila priseljencev iz nekdanjih sovjetskih republik, kjer so velike družine tradicija.