Protesti v Mogadišu divjajo že drugi dan. Foto: EPA
Protesti v Mogadišu divjajo že drugi dan. Foto: EPA
Minister je bil ubit na svojem domu. Foto: EPA

Oblasti pravijo, da je bila krivka za usodno eksplozijo Hasanova najstniška nečakinja, ki se je pridružila islamistični vojaški skupini Al Šabab.
Skupina je za napad že prevzela odgovornost in ob tem zagrozila, da jih bo sledilo še več, poroča BBC.
Medtem pa sta bila v protestih proti podaljšanju predsedniškega in parlamentarnega mandata v Mogadišu ubita dva človeka. Po četrtkovem dogovoru so oba mandata podaljšali do junija 2012, premierju pa bodo odvzeli položaj. V petek je potekal že drugi dan demonstracij v podporo premierju Mohamedu Abdulahiju Farmadžu. Po poročanju očividcev je vojska streljala na protestnike, zbrane pred hotelom, kjer so se sešli poslanci.
Al Šabab izgubil ozemlje
Napad na Šejka Hasana je bil že tretji samomorilski napad v Mogadišu v zadnjih treh tednih. Njegova nečakinja je v zadnjih dneh večkrat obiskala njegov dom, varnostniki pa je niso preiskali. Dekle je tako nemoteno vstopilo v Hasanov dom, sprožilo bombo in takoj umrlo. Minister je umrl zaradi poškodb na poti v bolnišnico v sosednji Keniji.

V zadnjih mesecih je organizacija Al Šabab, ki je povezana z Al Kaido, po ofenzivi somalijskih vladnih sil in vojske Afriške unije izgubila del svojega ozemlja. BBC še poroča, da ko se je v preteklosti Al Šabab zdel vojaško šibek, si je za tarčo vzel vladne predstavnike visokega profila.

Skupina še vedno nadzira večino južnih in osrednjih delov države. V Somaliji divjajo nenehne vojne že več kot 20 let. Zadnja delujoča nacionalna vlada je padla leta 1991.

Ubit napadalec na ameriškem veleposlaništvu?
Medtem pa mediji poročajo, da so na kontrolni točki somalijske vojske v Mogadišu ubili domnevnega vodjo terorističnih napadov na ameriški veleposlaništvi v Keniji in Tanzaniji leta 1998, Fazula Abdulaha Mohameda. Za potrditev, ali je ubiti res Fazul, bodo izvedli DNK-test. Neimenovani ameriški predstavnik je medtem dejal, da "imajo ZDA dobre razloge, da verjamejo", da je vodja Al Kaide v vzhodni Afriki res ubit.
Fazul, ki ga poznajo tudi pod številnimi vzdevki, naj bi bil vodja operacij teroristične mreže Al Kaida v vzhodni Afriki in vojaški poveljnik somalijske islamske milice Al Šabab, ki si prizadeva vzpostaviti nadzor nad državo. Ameriške oblasti so bile na lovu za Fazulom od 7. avgusta 1998, ko sta se zgodila napada na ameriški veleposlaništvi v Nairobiju in Dar es Salamu, v katerih je umrlo več kot 200 ljudi.