V začetku septembra so vojaki Afriške unije iz rok Al Šababa prevzeli nadzor tudi nad pristaniškim mestom Marka. Foto: EPA
V začetku septembra so vojaki Afriške unije iz rok Al Šababa prevzeli nadzor tudi nad pristaniškim mestom Marka. Foto: EPA

V tem pristaniškem mestu je jedro moči skrajne islamistične skupine Al Šabab, ki jo povezujejo tudi s teroristično organizacijo Al Kaida. Kot je dejal predstavnik upornikov, za prevlado v mestu še potekajo srditi spopadi med njimi na eni strani in kenijskimi silami ob pomoči somalijskih vladnih sil na drugi. Kenijska vojska pa trdi, da se je akcija že uspešno končala.

Al Šabab izgublja moč?
Da bi pomagala streti upor upornikov, je Kenija lani novembra na jugozahod Somalije poslala svoje vojake, ki so del enot Afriške unije. Ta organizacija si prizadeva v državo povrniti red in mir, podpirajo pa tudi nedavno izvoljenega novega predsednika države Hasana Šejka Mohamuda.

Pripadniki Al Šababa so se morali v zadnjem letu umakniti iz prestolnice Mogadiš in še nekaterih drugih mest ob meji z Etiopijo in Kenijo, a še vedno nadzorujejo velik del puščavskega podeželja na jugu in v osrednjem delu države.

Somalija, ki leži na t. i. Afriškem rogu, se je po padcu predsednika Siada Barreja leta 1991 zapletla v krvavo državljansko vojno, zdaj pa se želi znova postaviti na noge in vzpostaviti oblast. To pa bo dolgotrajen proces, saj država ostaja razbita na koščke.

Puntland in Somaliland
Na samem rogu afriške celine je Puntland, avtonomna pokrajina, v kateri vladajo pirati, ki navidezno priznavajo oblast Mogadiša, a uveljavljajo red in mir po svoje in skladno z močjo različnih klanov. Nekateri klani so v zadnjih mesecih podprli Al Šabab, ki je tako sploh prvič od začetka svojega pohoda dobil oporišča in vpliv na severu.

Na severozahodu pa leži Somaliland, samooklicana država, ki velja za daleč najmirnejši in najbolj urejen del leta 1991 razpadle države. Sicer nepriznana država temelji na dediščini britanske kolonije in je vzpostavila vsa znamenja in ustanove samostojnosti ter neodvisnosti. Zavrača vsako sodelovanje z oblastmi v Mogadišu in je zato mednarodno povsem osamljena, ob tem pa v parlamentu tudi ni predstavnikov iz te pokrajine.