George Soros trdi, da ima evro že od samega začetka vgrajeno napako, saj ni bil podprt s politično unijo ali skupnim finančnim ministrstvom. Foto: EPA
George Soros trdi, da ima evro že od samega začetka vgrajeno napako, saj ni bil podprt s politično unijo ali skupnim finančnim ministrstvom. Foto: EPA

Ameriško-madžarski špekulant, ki je med drugim leta 2000 prejel častni znak svobode Republike Slovenije, verjame, da bo Grčija na predčasnih volitvah 17. junija izbrala politično opcijo, ki ne bo naklonjena politiki zategovanja pasu.
''Evropski voditelji ne razumejo narave te krize,'' je dejal na konferenci v Italiji in dodal, da zato tudi niso našli prave rešitve pri reševanju evra. ''Teže dolga ne morete zmanjšati tako, da še bolj oslabite gospodarstvo, ravno nasprotno, gospodarstvo morate okrepiti.''
Evropski voditelji, ki so osredotočeni predvsem na višino dolga posameznih držav, naj bi se tako ne zavedali, da je jedro gospodarske krize pravzaprav v bančnem sistemu in zahtevi po vse večji tekmovalnosti.
Evro bi rešila politika gospodarske rasti
82-letni poslovnež je še poudaril, da bi evroobmočje bolj kot politiko varčevanja potrebovalo politiko spodbujanja gospodarske rasti. A pri tem se evru neusmiljeno izteka čas.
''Kriza bo svoj klimaks doživela jeseni. Do takrat bo nemško gospodarstvo oslabelo, zato bo nemška kanclerka Angela Merkel zelo težko prepričala domačo javnost, naj breme reševanja evra znova prevzame na svoja pleča,'' je dejal Soros.

George Soros, ki je javnosti postal znan leta 1992, ko je s prodajami funta na kratko zlomil britansko centralno banko, britansko vlado pa prisilil k izstopu iz ERM-območja in k razvrednotenju funta, je že pred letom dni razburil evropsko javnost, ko je napovedal, da bo Grčija morala izstopiti iz evrskega območja. Že takrat je pozval Evropsko unijo k iskanju nadomestnega načrta.