Zagovorniki bikoborb jih branijo kot kulturno dediščino. Foto: Reuters
Zagovorniki bikoborb jih branijo kot kulturno dediščino. Foto: Reuters

Katalonski parlament je prepoved bikoborbe sprejel leta 2010, pred tem pa je okoli 180.000 Kataloncev podpisalo peticijo, v kateri so zahtevali, da v Kataloniji prenehajo tradicionalno borbo z biki. Prepoved je začela veljati 1. januarja 2012.

Katalonija je bila prva regija v celinski Španiji, ki je prepovedala bikoborbe. Predtem so to storili na Kanarskih otokih leta 1991.

Mala zmaga za nasprotnike
Nasprotniki bikoborbe in zagovorniki pravic živali si prizadevajo, da bi bikoborbo prepovedali tudi v drugih španskih pokrajinah, vključno z Andaluzijo, ki velja za zibelko t. i. corride. Borcem proti bikoborbam je letos uspelo doseči prepoved bikoborb na znanem festivalu Toro de la Vega, na katerem so jezdeci na konjih preganjali bika in ga pokončali s sulicami. Oblasti v regiji Castilla y Leon so namreč junija prepovedale ubijanje bikov na mestnih festivalih.

Zagovorniki bikoborbe na drugi strani trdijo, da pri bikoborbi ne gre za nasilje nad živalmi, ampak da gre za del kulturne dediščine Španije in bi jo bilo treba kot tako ohraniti ter zaščititi. Lani so ustanovili prvo društvo, ki ga sestavljajo vzreditelji, matadorji in podporniki corride. V zadnjem času so v španskih mestih pripravili več zborovanj v podporo tej večstoletni tradiciji.

Lani so v Španiji priredili 1.736 bikoborb, kar je 132 manj kot leta 2014.