Ššanske kraljice ne bo na obisk k britanski kraljici. Foto: EPA
Ššanske kraljice ne bo na obisk k britanski kraljici. Foto: EPA

Tiskovni predstavnik španske kraljeve hiše je sporočil, da bi bila udeležba kraljice na jubilejni slovesnosti "po mnenju vlade v trenutnih razmerah le težko primerna", medtem ko je tiskovni predstavnik britanskega zunanjega ministrstva pojasnil, da gre za zasebni obisk, teh pa ne komentirajo.

Madrid je prejšnji teden uradno protestiral, ker britanski princ Edvard s soprogo junija načrtuje obisk v tem britanskem čezmorskem ozemlju, ki leži na skrajnem jugu Gibraltarskega polotoka.

Obisk princa Edvarda sodi v okvir poti članov britanske kraljeve družine v počastitev diamantnega jubileja Elizabete II. in zaradi tega je špansko zunanje ministrstvo britanskemu veleposlaniku v Madridu izrazilo "vznemirjenost in nelagodje".

Udeležbo na londonski slovesnosti sta najprej načrtovala tako kraljica Sofija kot njen soprog, španski kralj Juan Carlos, ki je udeležbo odpovedal že prej zaradi zloma kolka.

Gibraltar je Španija leta 1713 v skladu z mirovno pogodbo iz Utrechta prepustila Veliki Britaniji, vendar ga že dolgo zahteva nazaj, kar pa London zavrača in se pri tem sklicuje tudi na željo Gibraltarcev, ki si ne želijo španske suverenosti, ampak želijo ostati pod britansko krono.