Slovesen podpis, s katerim je zdaj že nekdanji kralj Juan Carlos abdiciral. Foto: EPA
Slovesen podpis, s katerim je zdaj že nekdanji kralj Juan Carlos abdiciral. Foto: EPA
Juan Carlos in Felipe
Objem očeta in sina. Foto: EPA
Menjava na čelu španske kraljeve družine: Sofia in Juan Carlos odhajata, Felipe in Letizia prihajata. Foto: EPA

Juan Carlos je podpisal zakon, ki ga je v torek s potrditvijo v senatu sprejel španski parlament in ki mu dovoljuje abdikacijo. Dokument je podpisal na posebni slovesnosti, ki so jo prenašali tudi po televiziji.

Na slovesnosti v stari kraljevi palači v Madridu so bili prisotni številni dostojanstveniki, na koncu pa se je odhajajoči kralj še objel s svojim naslednikom, sinom Felipejem, ki bo kot novi španski kralj Felipe VI. prisegel v četrtek.

Felipe bo kralj postal opolnoči. Zjutraj mu bo nato oče predal še trak vrhovnega poveljnika vojske, nato pa se bo novi španski kralj odpravil v stavbo parlamenta, kjer bo prisegel na slovesni skupni seji obeh domov. Prejel bo tudi krono in žezlo, nato pa nagovoril zbrane.

Dogodka se bodo udeležili ministri, poslanci in nacionalni politični voditelji, niso pa vabili nobenega od tujih državnikov in predstavnikov monarhij. Prav tako na prisegi ne bo Juana Carlosa.

Slovesnosti bo sledila vojaška parada, nato pa se bo novi kralj Felipe VI. s soprogo, kraljico Letizio, popeljal po ulicah središča Madrida do kraljeve palače na zahodu prestolnice, kjer bosta z balkona v družbi dveh hčera in dosedanjega kraljevega para pomahala zbranim. Sledil bo sprejem za približno 2.000 gostov, vključno s tujimi veleposlaniki.

Ob kronanju v središču španske prestolnice pričakujejo več tisoč navdušencev nad monarhijo. Za varnost bo skrbelo do 7.000 policistov. Oblasti računajo tudi s protesti tistih, ki nasprotujejo monarhiji in se zavzemajo za referendum o njeni nadaljnji usodi.

Prenova monarhije
76-letni Juan Carlos se je za odpoved prestolu odločil 2. junija, in sicer da bi sinu omogočil, kot je dejal, prenovo monarhije. Sam je Španiji vladal 39 let, od 22. novembra 1975, dva dni po smrti diktatorja Francisca Franca. Po padcu fašističnega režima je veljal za branik krhke španske demokracije, zaradi česar je še danes med ljudmi zelo cenjen.

A njegov ugled se je v zadnjih letih močno zmanjšal. To je predvsem posledica afere, ko si je sredi najhujše gospodarske krize in epidemične brezposelnosti v državi leta 2012 privoščil razkošen lov na slona v Bocvani. To bi ostalo skrito, če si pri tem ne bi zlomil kolka. Prav tako je podpora kraljevi družini padla zaradi sumov vpletenosti kraljeve hčerke Cristine in njenega soproga Inakija Urdangarina v korupcijske posle.