Katalonci si že vrsto let prizadevajo za samostojnost. Foto: EPA
Katalonci si že vrsto let prizadevajo za samostojnost. Foto: EPA

Katalonski premier Artur Mas je medtem v Barceloni sprejel okoli 800 katalonskih županov, ki so se zavzeli za izvedbo referenduma 9. novembra. "Ne glede na to, kako se trudijo, Kataloncev jim ne bo uspelo utišati," je na srečanju dejal Mas.

Katalonska vlada pa je napovedala, da se bo uprla ustavnemu sodišču, ki je s svojo odločitvijo zadržalo za 9. november načrtovan referendum o neodvisnosti Katalonije.

Madrid referendum zavrača
Prav tako so objavili odlok o oblikovanju volilne komisije za referendum o neodvisnosti. "Odločili smo se, da bomo obdržali odlok o referendumu, tako da bodo državljani 9. novembra lahko izkoristili svojo volilno pravico," je v Barceloni v petek dejal tiskovni predstavnik katalonske vlade Francesc Homs.

Španska vlada v Madridu je že napovedala, da bo izpodbijala odlok o oblikovanju volilne komisije.

Katalonija je ena najbogatejših pokrajin v Španiji s 7,5 milijona prebivalcev. Že leta je v konfliktu z vlado v Madridu, ki zavrača referendum o neodvisnosti. Javnomnenjske ankete kažejo, da si velika večina Kataloncev želi referenduma o neodvisnosti. In čeprav podpora samostojni državi raste, pa še vedno ni jasno, ali bi večina Kataloncev podprla odcepitev od Španije.

Po vzoru Škotske?
Čeprav Škoti na podobnem referendumu o samostojnosti prejšnji mesec niso izglasovali odcepitve od Velike Britanije, pa je bilo že to, da so jim omogočili glasovanje, vir zavisti v Kataloniji in je okrepilo prizadevanja za podoben plebiscit, poroča Reuters.

Če bi referendum izvedli, njegov izid sicer ne bi imel neposrednih pravnih posledic, bi pa izid glasovanja lahko uporabili za pogajalski proces o prenosu pooblastil - podobno, kot je britanska vlada obljubila Škotski.