Največ protestnikov se je zbralo v Barceloni in Madridu. Foto: EPA
Največ protestnikov se je zbralo v Barceloni in Madridu. Foto: EPA
Protesti v Barceloni. Foto: EPA

Zakon o javni varnosti, ki ga je parlament sprejel prejšnji teden, ostro kritizirajo tako opozicijske stranke kot tudi organizacije za človekove pravice, češ da skuša konservativna vlada z njim utišati protestnike, ki opozarjajo na neustrezno postopanje glede finančne krize.

Največ protestnikov se je v soboto zbralo v Barceloni, Bilbau in Madridu, manjši protesti pa so potekali v Almerii, Granadi in Valencii. Nekateri protestniki so si usta prekrili z lepilnim trakom, v rokah pa so nosili transparente, ki so ukrepe označevali za "nagobčniški zakon".

Novi zakon predvideva tudi do 600.000 evrov kazni za vsakogar, ki bi protestiral pred parlamentarnimi stavbami in kršil javni red. Za žaljenje policistov je zagrožena kazen 600 evrov, za zažig španske zastave 30.000 evrov, za razpečevanje fotografij policistov, ki bi lahko ogrozile policijske operacije, pa prav tako 30.000 evrov.

Več razlogov za proteste
Med protestniki so bile tudi skupine, ki nasprotujejo novemu zakonu o prisilnih deložacijah, ki nalaga kazen do 30.000 evrov tistim, ki se zasegu upirajo, pa tiste, ki protestirajo proti členu nove zakonodaje, po kateri lahko policisti v španskih severnoafriških enklavah po hitrem postopku izženejo priseljence, ki skušajo nezakonito vstopiti v Evropo.

Protesti so potekali mirno, je pa policija v Madridu od fotoreporterjev zahtevala predložitev ustreznih dokumentov.