Rajoy je odločno proti referendumu o neodvisnosti Katalonije. Foto: EPA
Rajoy je odločno proti referendumu o neodvisnosti Katalonije. Foto: EPA
Katalonija
Med Katalonci raste podpora neodvisnosti. Foto: EPA

Odločitev vlade premierja Mariana Rajoya o ustavni presoji je bila pričakovana in tudi napovedana že vnaprej. Rajoy je pojasnil, da so se morali po odločitvi katalonskih regionalnih oblasti pod vodstvom Artura Masa odzvati in formalno predati pobudo za referendum v ustavno presojo.

Španski premier je obžaloval sobotno odločitev katalonske regionalne vlade. "Obžalujem jo zato, ker je v nasprotju z zakonom, ker gre mimo demokracije in deli Katalonce. Odtujuje jih od Evrope in preostale Španije ter resno ogroža njihovo blagostanje," je izpostavil Rajoy.

Po besedah Rajoya je pravica do odločanja o usodi regije v rokah "celotnega španskega ljudstva", saj je suverenost Španije po ustavi iz leta 1978 - temelju španske demokracije po smrti diktatorja Francisca Franca - nedeljiva in o odcepitvah posameznih delov države lahko odloča samo narod v celoti.

Ustavni sodniki so soglasno odločili, da bodo obravnavali pritožbo vlade, s čimer je bila izvedba referenduma samodejno zadržana. Po pričakovanjih bo ustavno sodišče razsodilo v prid španske vlade, odločitev pa mora sprejeti najpozneje v petih mesecih.

Katalonci odločeni
V Barceloni vztrajajo, da jih ne bo nič ustavilo pri izvedbi referenduma 9. novembra, kar je znova zatrdil tudi vodja leve Katalonske nacionalistične stranke (ERC) Oriol Junqueras, ki je v regionalnem parlamentu v Kataloniji v koaliciji z Masovim konservativnim CiU-jem. "Zavedamo se velikih težav, s katerimi se bomo spopadli v prihodnjih dneh, vendar smo nanje pripravljeni," je dejal.

Regionalna vlada v Barceloni sicer ni razpisala "referenduma", ampak "nezavezujoče glasovanje", ki pa ga katalonski politiki vendarle dojemajo kot odskočno desko, ki bi omogočila pogajanja z Madridom o mirnem razhodu. Mas je v soboto tudi podpisal odlok o izvedbi tovrstne "poizvedbe" glede neodvisnosti Katalonije od Španije.

"Novembrsko glasovanje je najboljše za vse, saj bo pomagalo tako nam kot španski vladi, da bomo vedeli, kakšno je mnenje Kataloncev," je dejal Mas v nedeljskem intervjuju za špansko televizijo. "Ne morete pa se sklicevati na zakon, da preprečite ljudem povedati svoje mnenje," je dodal.

Pričakovati je, da bo ustavno sodišče razsodilo v prid vladi v Madridu, kar bo Masa postavilo v občutljiv položaj, saj je ves čas obljubljal ravnanje v okviru zakonov. Kot ena izmed možnosti se v tem primeru omenja razpis predčasnih volitev, ki bi odigrale vlogo referenduma.

Katalonija je ena najbogatejših pokrajin v Španiji, a do pred kratkim je le majhen delež Kataloncev želel polno neodvisnost. Boleče posledice krize pa so s sabo prinesle tudi višjo podporo separatističnim težnjam. V Barceloni Madridu predvsem zamerijo, da je velik delež njihovih davkov namenjen revnejšim pokrajinam.