Širše vodstvo SPD-ja je po pričakovanjih dalo soglasje za začetek koalicijskih pogajanj z unijo CDU/CSU. Foto: EPA
Širše vodstvo SPD-ja je po pričakovanjih dalo soglasje za začetek koalicijskih pogajanj z unijo CDU/CSU. Foto: EPA
Sigmar Gabriel, predsednik SPD-ja
Številni socialdemokrati so že skeptični do pogajanj, saj med 10 točkami ni zahteve po višji obdavčitvi najbogatejših Nemcev, za kar se je SPD zavzemal med volilno kampanjo. Foto: EPA
Angela Merkel
V kolikšni meri je 10 točk sprejemljivih za Angelo Merkel? Ključno je prav minimalno plačilo 8,5 evra/uro. Foto: Reuters

Pogajanja med SPD-jem in konservativno unijo CDU-CSD, ki je na parlamentarnih volitvah osvojila prepričljivo zmago, a za las premalo za absolutno večino, naj bi se začela v sredo. Berlin je v nedeljo gostil 200 voditeljev SPD-ja, ki so na glasovanju odločali o začetku pogajanj za veliko koalicijo med največjima nemškima strankama.

Voditelji nemških socialdemokratov so pripravili seznam 10 zahtev Angeli Merkel, pri katerih v napovedani veliki koaliciji ne bodo popuščali.

Kljub veliki zmagi prisiljeni v koalicijo
Merkelova je z desnosredinskima sestrskima strankama slavila zgodovinsko zmago, ki bi ji skoraj podelila absolutno večino v zveznem Bundestagu, kjer pa je CDU/CSU zmanjkalo 5 sedežev. Ker pa se dosedanjim zaveznikom v vladi liberalcem iz FDP-ja ni uspelo prebiti v parlament, ima Merklova za sestavo tretje svoje vlade omejen manevrski prostor in je dogovor s SPD-jem edina realna možnost. Socialdemokrati so tako kljub zgodovinsko najslabšemu izidu stranke na volitvah po 2. svetovni vojni v dobrem položaju za pogajanja.

Minimalna plača, večja skrb za starejše ...
SPD-jev predsednik Sigmar Gabriel je tako pred nedeljskim zasedanjem širšega vodstva stranke predstavil 10 osnovnih zahtev, ki se začenjajo z minimalno plačo 8,5 evra na uro. Ob tem SPD zahteva povečanje sredstev za boj proti revščini starejših, bolj fleksibilen prehod v upokojitev, povečanje sredstev za negovanje starostnikov.

Socialdemokrati ob tem izpostavljajo še več žensk na vodilnih položajih, pomoč za lokalne skupnosti, naložbe v infrastrukturo in izobraževanje, uvedbo davka na finančne transakcije in oblikovanje strategije za rast v Evropi. Med drugimi zahtevami je izenačitev pokojnin med zahodnim in vzhodnim delom države, možnost dvojnega državljanstva in ukrepi za lažje kombiniranje službe in družinskega življenja.

Grenka izkušnja zadnje velike koalicije
"Trdno se bomo pogajali, tako da bomo na koncu dobili učinkovito vlado. Seveda so kompromisi potrebni, a deset točk je potrebnih," je poudaril Gabriel, ki bo tudi vodil pogajanja.

Številni člani SPD-ja so skeptični pred vstopom v novo veliko koalicijo, v kateri so bili socialdemokrati manjšinski partner že v letih 2005-2009 in so iz nje prišli kot poraženci, Angela Merkel pa kot velika zmagovalka, čeprav je dejansko samo uveljavila politiko in reforme, ki jih je zastavil SPD-jev Görhard Schröder.

Na koncu še po blagoslov članstva
Potem ko je dobrih 200 članov sveta stranke dalo zeleno luč, se lahko pogajanja formalno začnejo v sredo. Po napovedih bi lahko trajala tudi več kot mesec dni, saj bosta obe strani vztrajali pri izredno natančnih določilih koalicijske pogodbe. Šele ko bo pogodba sestavljena, se bo o njej na tajnem glasovanju izreklo še vse članstvo SPD-ja.

Kljub propadlim pogajanjim Zeleni za nove pogovore
V preteklem tednu so sicer dokončno propadli poskusi, da bi CDU/CSU morebiti oblikovala koalicijo z Zelenimi, a so razlike med strankama preprosto prevelike, tako da so se pogovori hitro končali.

Člani okoljevarstvene stranke Zeleni so na sobotnem kongresu stranke izglasovali, da bodo razširili možnosti za možne koalicijske partnerje, potem ko so sredi tedna propadla začetna pogajanja s konservativno unijo. Za novo sopredsednico so izvolili Simone Peter. Drugi sodpredsednik stranke ostaja Cem Özdemir.

"Dejansko bi morale biti možne tudi druge opcije za oblikovanje koalicije," so odločili člani stranke na kongresu. Zeleni so namreč na državni ravni doslej izključevala možnost za oblikovanja koalicije s katero koli drugo stranko, razen s socialdemokrati (SPD).