Virus Zika prenašajo komarji vrste Aedes aegypti, ki prenašajo tudi druge nalezljive bolezni, kot sta denga in čikungunja. Okuži se lahko vsakdo, ki potuje ali prebiva na območjih, kjer so komarji okuženi z virusom. Foto: Reuters
Virus Zika prenašajo komarji vrste Aedes aegypti, ki prenašajo tudi druge nalezljive bolezni, kot sta denga in čikungunja. Okuži se lahko vsakdo, ki potuje ali prebiva na območjih, kjer so komarji okuženi z virusom. Foto: Reuters
false
Splav v Braziliji je dovoljen le v primeru posilstva ali anancefalije. Foto: Reuters
false
Virus Zika naj bi - za zdaj to še ni potrjeno - vplival na razvoj možganov pri novorojenčkih. Foto: Reuters

Virolog Jonas Schmidt-Chanasit je pred dnevi za Deutsche Welle dejal, da se Zika sicer res da širi le s piki komarjev, "prenaša pa se ga lahko tudi s spolnimi odnosi, čeprav v redkih primerih. Problematično pri tem virusu je to, da tisti, ki so z njim okuženi, tega po navadi sploh ne vedo, saj nimajo nikakršnih znakov obolenja. Ravno zaradi tega je možnost prenosa večja."

Virolog sicer opozarja, da se Zika ne prenaša kot virus Ebola ali HIV, torej, da bi se prenašal z menjavo sline med poljubom ali kapljično po zraku. "Zike ne smemo primerjati s HIV-om ali Ebolo, da ne bodo ljudje dobili napačne predstave in začeli govoriti, da je Zika novi HIV."

O dveh primerih morebitnega širjenja virusa Zika s spolnimi odnosi je poročal tudi časnik Times, namestnica direktorja Ameriškega centra za nadzor in preprečevanje bolezni Anne Schuchat pa je v četrtek na novinarski konferenci pojasnila, da v enem primeru sumijo, da bi do okužbe lahko prišlo s spolnim odnosom, poroča STA.

Pobuda za dovoljenje splava
Skupina odvetnikov, aktivistov in znanstvenikov v Braziliji bo na vrhovnem sodišču zahtevala, da zaradi virusa Zika, ki naj bi povzročil mikrocefalijo, ženskam dovolijo splaviti, če se z virusom okužijo. Splav je v Braziliji dovoljen le izjemoma - v primeru posilstva, od leta 2012 pa tudi, če je na plodu ugotovljena anancefalija (deformacija v razvoju lobanje in možganov).

"Država Brazilija je odgovorna za izbruh okužbe z virusom Zika, saj ni pravočasno zatrla širjenje komarja Aedes aegypti, ki je prenašalec virusa ... Brazilke ne smejo biti kaznovane zaradi neodgovorne politike," je v svojem pozivu zapisala skupina, ki bo na sodišče vložila zahtevo za spremembo zakonodaje in je med drugim zaslužna ravno za leta 2012 uvedeno izjemo za opravljanje splava, poroča britanski BBC.

Ženske v neenakopravnem položaju
Profesorica Debora Diniz pri tem opozarja na veliko razredno razslojenost brazilske družbe med bogatimi in revnimi. "Bogate ženske imajo dostop do varnega splava, pa naj bo zakonit ali nezakonit, revne ženske bodo vedno odšle na nezakonit poseg ali pa nosečnosti sploh ne bodo prekinile," je dejala.

Simptomi okužbe z virusom Zika so podobni gripi, večina obolelih pa jih niti ne zazna. Težava je v tem, da z virusom okužena mati okužbo prenese na plod, pri katerem pa naj bi se razvila mikrocefalija, čeprav to še ni dokazano. Ta pa vpliva na zelo majhen razvoj glave, poškodbe možganov, in kot kažejo najnovejši primeri, povzroča tudi zelo slab vid in sluh novorojenčkov, poroča agencija Reuters.

Takšne ugotovitve so sporočili iz brazilske bolnišnice v mestu Recife, kjer je imela polovica od 135 dojenčkov z mikrocefalija zaradi poškodbe možganov slabši vid, nekateri so škilili, in sluh. Oftalmologinja Camila Ventura je izpostavila, da je dojenčkom v prvih treh do šestih mesecih življenja treba s terapijo stimulirati vid ali pa se stanje ne bo nikoli izboljšalo.

WHO bo oblikoval posebno skupino
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v četrtek zaradi "eksplozivnega" širjenja virusa Zika oblikovala izredno skupino, saj se je do zdaj mila grožnja po njihovem mnenju spremenila v grožnjo vznemirljivih razsežnosti. Z virusom se je v Amerikah okužilo od tri do štiri milijone ljudi, od tega 1,5 milijona v Braziliji, kjer so lani zaznali 3.700 primerov mikrocefalije pri dojenčkih. Komar Aedes aegypti poleg Zike prenaša tudi nalezljivi bolezni denga in čingunja.

Predsednica k boju pozvala vse Brazilce
Brazilska predsednica Dilma Rousseff je v boju proti temu virusu pozvala celotno brazilsko družbo, poroča BBC. Pred dnevi so že napovedali mobilizacijo 200.000 vojakov, ki bodo z zdravstvenimi inšpektorji hodili dobesedno od vrat do vrat in poskušali uničiti komarja. Dilma Roussof prav tako poskuša omiliti retoriko brazilskega ministra za zdravje, ki je dejal, da "Brazilija izgublja bitko proti virusu". Brazilija bo namreč avgusta letos gostila olimpijske igre, zato je pritisk na brazilske oblasti toliko večji. Cepiva proti virusu za zdaj še ni.