Umor v Splitu je šokiral hrvaško javnost. Foto: EPA
Umor v Splitu je šokiral hrvaško javnost. Foto: EPA

Tožilstvo je zahtevalo najvišjo mogočo kazen na Hrvaškem, 40 let zapora, a je sodnik ocenil, da ne gre za okruten umor, saj ni bilo dokazov za fizično ali psihično trpljenje ženske v času smrti, kar je bila olajševalna okoliščina pri sodbi.

Sodni izvedenci so ugotovili, da naj bi bila Macedova v nezavesti, preden jo je Mišić umoril. Zato so ga obsodili na najvišjo mogočo kazen za neokruten umor.

Po mnenju sodnika so tožilci napačno zastavili, da je šlo za "zahrbten umor", kar bi bilo mogoče le, če bi se morilec in žrtev poznala pred kaznivim dejanjem.

V obrazložitvi so navedli, da je Mišić v parku Marjan napadel Macedovo, jo zvezal, prevezal usta, delno slekel in ji nato s kuhinjskim nožem prerezal vrat, tako da ji je skoraj odrezal glavo. Dekle naj bi izkrvavelo. Truplo je nato prekril z listjem, vejami in zemljo.

Čeprav so hrvaški mediji ugibali, da je bila Macedova tudi posiljena, pa Mišića niso bremenili niti posilstva niti poskusa posilstva.

Na današnji obravnavi so bili tudi sorodniki Macedove, ki so ob obsodbi jokali. Solz niso mogli skriti niti člani Mišićeve družine, medtem ko Mišić ni kazal čustev.

Mehičanki prerezal vrat
Umor je lani šokiral hrvaško javnost. Mišića so prijeli v Splitu dober mesec dni po krvavem dejanju, vendar pa ni niti med preiskavo niti med sojenjem povedal, zakaj je umoril turistko.

Obtožnica, ki so jo vložili na začetku februarja, je temeljila na DNK in prstnih odtisih, ki so jih našli na kraju zločina. V bližini so našli tudi krvav nahrbtnik, v katerem so bile nekatere stvari od Selene Macedo in nož, s katerim ji je Mišić prerezal vrat.

Žrtev je bila sama na sprehodu v parku Marjan, napad pa se je zgodil sredi belega dne. Njen brat je izginotje prijavil še isti večer, policija pa je čez dva dni v parku Marjan našla njeno truplo.

Med preiskavo je Mišić opravil tudi psihiatrične preglede. Njegova obramba je zahtevala oprostitev ali vsaj milejšo kazen, saj trdijo, da ima duševne motnje.

Policija je po prijetju Mišića na začetku oktobra lani sporočila, da je bil brezposeln, da je končal srednjo šolo ter da je bil predtem kaznovan zaradi dveh premoženjskih deliktov, nikoli pa zaradi težjih kaznivih dejanj.