Zaradi zaprtja zračnega prometa so morali odpovedati približno 600 poletov. Foto: Reuters
Zaradi zaprtja zračnega prometa so morali odpovedati približno 600 poletov. Foto: Reuters
Belgija
Med stavko bodo ustavili delo v nekaterih podjetjih, zaprli nekatere trgovine in šole. Foto: Reuters
Stavka ohromila Belgijo

Zaradi nasprotovanja ukrepom za znižanje javnih izdatkov so trije osrednji sindikati v Belgiji ustavili javni promet in napovedali ustavitev dela v podjetjih. Zračni prostor so za 24 ur zaprli že v nedeljo zvečer, odpovedali so približno 600 poletov, zaradi zaprtja zračnega prostora pa je ponedeljkove polete med Ljubljano in Brusljem odpovedala tudi Adria Airways.

Odpovedali so tudi hitre vlake, ki Bruselj povezujejo s Parizom in Londonom, na postajah so ostali tudi drugi vlaki ter večina avtobusov in tramvajev. Na cestah so tovornjakarji napovedali zapore. Delo bodo ustavili v podjetjih, zaprli nekatere trgovine, v šolah nekateri učitelji stavkajo, drugi bodo imeli pouk.

Sindikati trdijo, da bodo ukrepi prizadeli nižje sloje
Sindikati s tem nasprotujejo predlogom desnosredinske vlade o 11 milijard evrov vrednih reformah in ukrepih za krčenje javne porabe v prihodnjih petih letih. Pravijo, da bo podaljšanje upokojitvene starosti, zamrznitev usklajevanja plač z inflacijo ter krčenje javnih izdatkov prizadelo le nižje sloje, vlada pa daje darila velikim podjetjem in bogatim. Delodajalsko združenje sindikatom očita politične motive, češ da niso zadovoljni z izidi volitev, zato želijo novo vlado spraviti na kolena.

Po trditvah vlade so ukrepi nujni za ohranitev konkurenčnosti in ureditev javnih financ. Tudi Belgiji namreč - tako kot Franciji in Italiji - je dala Evropska komisija dodatne tri mesece časa za izvedbo ukrepov, država je pod drobnogledom zaradi javnega dolga, ki presega 100 odstotkov BDP-ja.

Policija je pripravljena tudi na morebitno ponovitev nasilnih protestov, kakršni so v Bruslju potekali v začetku novembra.

Erika Štular, Radio Slovenija

Stavka ohromila Belgijo