Nadia Murad z glavarjem nemške zvezne dežele Baden-Württemberg Winfriedom Kretschmannom in svojo zastopnico Amal Clooney. Foto: EPA
Nadia Murad z glavarjem nemške zvezne dežele Baden-Württemberg Winfriedom Kretschmannom in svojo zastopnico Amal Clooney. Foto: EPA
Nadia je po pobegu iz ujetništva zatočišče našla v Nemčiji. Foto: AP

Muradova je na čustveni slovesnosti v New Yorku, kjer ji je funkcijo podelil generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun, povedala, da so ji islamisti ubili mamo in brata ter jo skupaj s tisoči jezidskih žensk in deklet prodali v spolno suženjstvo. Številne od njih so umrle ali so še vedno zajete.

"Izkoriščena sem bila tako, kot so me želeli izkoristiti," je povedala Muradova, ki ji je uspelo po treh mesecih pobegniti in najti zatočišče v Nemčiji.

Dejala je, da je počaščena, da bo lahko kot ambasadorka ZN-a zastopala milijone žrtev trgovine z ljudmi po svetu. "Mogoče sem preživela zato, da bom lahko s svojim srcem, dušo in besedami njihov glas," je dejala.

Muradovo zastopa Amal Clooney
Priznana odvetnica na področju človekovih pravic Amal Clooney, ki zastopa Muradovo, je mednarodno skupnost ob tem pozvala, naj zagotovi, da bodo pripadniki IS-ja kaznovani za svoje zločine.

"Vemo, da gre za genocid, ki še vedno poteka, in vemo, kdo so storilci. Kljub temu dve leti po začetku tega genocida niti en pripadnik IS-ja še ni bil kaznovan na katerem koli sodišču," je opozorila Clooneyjeva, sicer žena hollywoodskega zvezdnika Georgea Clooneyja.

Ban je dejal, da ga je pripoved Muradove, ki jo je ta sicer prvič predstavila lani na seji Varnostnega sveta ZN-a, ganila do solz. "Nadia s svojim življenjem kaže, kako pomembno se je boriti za žrtve trgovine z ljudmi," je izpostavil in dodal, da si zaslužijo pravico. "In ko jih opolnomočimo, lahko pomagajo spremeniti svet," je še poudaril.

Jezidi so kurdsko govoreča manjšina, veliko število jih živi v okolici gore Sindžar na severu Iraka. So eno izmed najstarejših verstev na svetu in temelj tako krščanstva kot tudi islama. Že leta 2014 so džihadisti množično pobijali jezide v strateško pomembnem mestu Sindžar. Več deset tisoč jih je pobegnilo, veliko deklic in žensk pa so džihadisti ujeli in jih zadržali za spolne sužnje.