Škodo, nastalo v izgredih, ocenjujejo na več milijonov evrov. Foto:
Škodo, nastalo v izgredih, ocenjujejo na več milijonov evrov. Foto:

Policija je aretirala več ljudi, več je tudi ranjenih, med njimi po za zdaj znanih podatkih tudi 12 policistov.

Popoldanska prvomajska povorka, ki so jo priredili levičarske socialne skupine, protiglobalistične, okoljevarstvene ter druge organizacije, se je začela le nekaj ur po slavnostnem odprtju Expa, a ni dolgo potekala mirno. Izgrede, ki so elegantno središče Milana spremenili v bojišče, so sprožile skupine zakrinkanih nasilnežev, ki so bili pomešani med demonstrante. Metali so dimne bombe, razbijali izložbe trgovin, bank, pošte, več so jih tudi zažgali. Zažigali so tudi avtomobile in smetnjake ter s kamni napadali policijo.

Policisti, ki so v popolni protiizgredniški opremi spremljali povorko, so odgovorili s solzivcem. Škode je po prvih ocenah za več milijonov evrov. Izgredi še zdaleč niso bili nepričakovani, opozorila, da v mesto prihajajo skrajneži iz različnih delov Italije in drugih evropskih držav, ki načrtujejo razbijaške napade, so bila znana že več tednov.

Italija upa, da ji bo šestmesečna svetovna razstava kulture in tehnologije s področja prehrane in trajnostnega razvoja po desetletju gospodarske recesije okrepila mednarodni ugled, predvsem pa zaupanje domačih in tujih vlagateljev in potrošnikov.

A so odprtje, potem ko so priprave na Expo spremljale afere zaradi korupcije in zamud pri gradnji, zaznamovali organizacijski zapleti in nedokončana prizorišča, nato pa še razgrajaško nasilje.