Razvnete strasti vernikov, ki podpirajo dva različna verska voditelja, so privedle do zavzetja sedeža islamske skupnosti. Foto: EPA
Razvnete strasti vernikov, ki podpirajo dva različna verska voditelja, so privedle do zavzetja sedeža islamske skupnosti. Foto: EPA

Privrženci odstavljenega skopskega muftija Ibrahima Shabanija so po vdrtju na sedež islamske skupnosti odvzeli "oblast" zadnjemu poglavarju islamske skupnosti v državi, reis ul ulemi Sulejmanu Rexhepiju, ter vzpostavili začasni svet, ki ga bo do izbora novega vrhovnega poglavarja vodil Shabani.

Omenjena verska voditelja sta se močno sporekla prejšnji teden, ko je Shabani zahteval opravičilo od Rexhepija za domnevno žalitev na neki svečanosti. Med seboj naj bi celo fizično obračunala, kar pa sta oba verska dostojanstvenika zanikala in zatrdila, da se je spor končal samo še z dodatnimi žalitvami.

Stvari so se znova zapletle preteklo sredo, ko so potekale volitve vrhovnega poglavarja, a ne v prostorih skupnosti v Skopju, ampak v vasi Kondovo. Za reis ul ulemo je bil ponovno izbran Rexhepi, njegova prva poteza pa je bila razrešitev Shabanija s položaja skopskega muftija in generalnega sekretarja skupnosti Afrima Tahirija.

To je bil povod Shabanijevih privržencev, da so danes zasedli prostore islamske skupnosti v Skopju in "prevzeli oblast". Pri vdoru naj bi prišlo tudi do streljanja, pri čemer je bil ranjen najmanj en človek. Shabani je na novinarski konferenci zahteval pojasnila glede volitev pretekli teden in napovedal, da bo do volitev novega poglavarja versko skupnost vodil sam.

Vlada molči
Vlada v Skopju se za zdaj na zaplet v makedonski islamski skupnosti še ni odzvala. Policija je potrdila, da so bili obveščeni o dogajanju, ki ga zdaj spremljajo. Za zdaj pa je stanje pred sedežem skupnosti mirno.