Grki vztrajajo, da ime Makedonija vključuje ozemeljsko težnjo po severni grški pokrajini. Foto: EPA
Grki vztrajajo, da ime Makedonija vključuje ozemeljsko težnjo po severni grški pokrajini. Foto: EPA

"V Skopje nisem prišel z novimi predlogi, ampak zato, da se poišče pot za pospešitev pogajanj za hitro rešitev tega vprašanja, saj je to v interesu regije kot tudi svetovne varnosti," je ob ponedeljkovem obisku v makedonski prestolnici dejal Matthew Nimetz, ki v imenu Združenih narodov posreduje v sporu med Makedonijo in Grčijo.

Po srečanju z makedonskim premierjem Nikolo Gruevskim je Nimetz dejal, da mu je makedonski politični vrh izrazil iskreno željo za iskanje rešitve in konstruktivne pogovore z južno sosedo, poroča medijski spletni portal Balkan Insight. Konec tedna je Gruevski napovedal, da bodo Makedonci o morebitni "konkretni in sprejemljivi rešitvi" glede imena odločali na referendumu.

Že od osamosvojitve Makedonije vladajo napeti odnosi z Grčijo zaradi nerešenega vprašanja imena Makedonija, kot se imenuje tudi severna grška pokrajina. Leta 1993 je bila Makedonija sprejeta v ZN pod začasnim imenom Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija (FYROM), vseeno pa jo je več kot 120 držav priznalo pod imenom Republika Makedonija.

Zaradi spora z imenom je Grčija na vrhu Nata leta 2008 nasprotovala povabilu Makedonije k članstvu v severnoatlantskem zavezništvu.

Majski vrh Nata le prazno upanje za Makedonijo
Meddržavno sodišče v Haagu (ICJ) je decembra lani razsodilo, da je Grčija z nasprotovanjem ravnala napačno, saj je kršila začasni sporazum iz leta 1995, v katerem so se Atene zavezale, da ne bodo onemogočale članstva Makedonije v mednarodnih organizacijah, če bo Makedonija uporabljala ime Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija.

Zadnji krog pogovorov v New Yorku sredi januarja ni prinesel nobenih rezultatov, a je Nimetz pogovore vseeno opisal kot spodbudne za celoten proces.

Obisk Nimetza, ki se bo v sredo v Atenah o sporu pogovarjal še grškimi politiki, prihaja pred majskim vrhom Nata v Chicagu, ki je naslednja priložnost za Makedonijo, da dobi povabilo v zavezništvo, a le malo je takih, ki pričakujejo, da bo takrat sledil kakšen pomemben preboj pri reševanju spora.