Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.3 od 11 glasov Ocenite to novico!
Beograd
V Beogradu se je na protestih proti sporazumu zbralo le nekaj tisoč ljudi. „Sporazum je na ulice pripeljal na stotine ljudi. Stotine? Samo? Pred leti bi jih pričakovali na desettisoče,“ je za MMC dejal James Ker-Lindsay, avtor knjige o kosovski poti do državnosti. Foto: EPA
       Mednarodno gledano je to diplomatska zmaga za Srbijo. A to ne pomeni, da je to diplomatski poraz za Kosovo.       
 Kosovska novinarka Jeta Xharra
Kosovske oblasti si od sporazuma obetajo prevzem suverenosti nad severnim delom ozemlja Kosova, ki je pod nadzorom kosovskih Srbov. Ti kosovskih institucij namreč ne priznavajo, sporazum o ureditvi odnosov pa zavračajo. Foto: EPA
       To je zdaj prioriteta, ne več ohraniti Kosova znotraj Srbije, ampak Srbe znotraj Kosova.       
 James Ker-Lindsay, poznavalec jugovzhodne Evrope in raziskovalec na LSE
Srbska vlada trdi, da je od zveze Nato dobila zagotovila, da kosovska vojska ne bo imela vstopa v srbske občine na severu Kosova. V sporazumu to sicer ni zapisano. Foto: EPA
       Prvi korak je vedno najtežji. Trenutno državno vodstvo ni zlahka sprejelo te odločitve. Bilo je potrebnih veliko časa in pogovorov v trikotniku Nikolić – Vučić – Dačić.       
 Dragan Bujošević, odgovorni urednik Politike
Srbi na severu Kosova (tam jih živi približno 45.000, vseh Srbov na Kosovu pa je približno 220.000) protestirajo proti sporazumu, ki sta ga sprejeli srbska in kosovska vlada, potrdila pa sta ga tudi oba parlamenta. Ne želijo namreč živeti na neodvisnem Kosovu. Foto: EPA
       Mislim, da je sporazum izčrpal naše vodstvo. Ta dialog je tako dolgo visel nad Kosovom, da sem vesela, da je tega konec, a nisem zadovoljna za rezultatom.       
 Kosovska novinarka Jeta Xharra
Premier Ivica Dačić (levo) in podpredsednik vlade Aleksandar Vučić (desno) sta zaradi sporazuma s Prištino prejela številne grožnje. Skrajni nacionalisti ju namreč obtožujejo izdaje. Foto: EPA
       Mislim, da se je v ozadju močno pritisnilo na Prištino in Albanijo, da v nobenem primeru ne sme biti težav v dolini Preševa na jugu Srbije. Če bodo morali Srbi na severu Kosova živeti v Kosovu, bodo morali tudi Albanci na jugu Srbije sprejeti, da bodo živeli v Srbiji in da ne bo več spreminjanja meja       
 James Ker-Lindsay
James Ker-Lindsay, avtor knjige "Kosovo: Pot k izpodbijani državnosti na Balkanu", ne dvomi, da gre Srbija v smeri priznanja Kosova. Foto: James Ker-Lindsay
       Nihče iz srbske politične elite v doglednem času ne bo priznal neodvisnega Kosova. Nasprotno. Na vse načine se bodo trudili, da do formalnega priznanja ne pride.       
 Dragan Bujošević
Srbski premier Ivica Dačić, visoka predstavnica EU-ja za zunanje zadeve in varnostno politiko Catherine Ashton, namestnik generalnega sekretarja zveze Nato Alexander Verschbow in kosovski premier Hashim Thaci v Bruslju po sprejetju sporazuma. Foto: EPA

Dodaj v

"Sporazum med Srbijo in Kosovom so lahko sklenili le nacionalisti"

Korak k srbskemu priznanju Kosova ali le zaščita srbske manjšine?
28. april 2013 ob 06:35
Beograd/Priština/London - MMC RTV SLO

Čeprav sta sporazum o ureditvi odnosov z veliko večino potrdila tako srbski kot kosovski parlament, je njegovo izvajanje pod vprašajem, so za MMC dejali sogovorniki iz Srbije, Kosova in Londona.

Sporazum, ki sta ga po desetih krogih pogajanj 19. aprila v Bruslju parafirala srbski in kosovski premier, Ivica Dačić in Hashim Tachi, nato pa so ga potrdili tudi obe vladi in oba parlamenta, so srbske in kosovske oblasti ter EU-ja označili za prelomen. Sporazum v 15. točkah za Srbe na Kosovu predvideva visoko stopnjo avtonomije, a znotraj kosovskega pravnega reda. Kosovo naj bi tako končno dobilo suverenost nad svojim celotnim ozemljem.

Po treh letih pogajanj je to zame zelo majhen korak. To ni dober sporazum za Kosovo. Pomislite, Srbija bo dobila začetek pogovorov za vstop v EU, mi pa naj bomo zadovoljni že s tem, da Srbija ne bo kršila zakonov na Kosovu. Dolgoročno gledano, je morda dober začetek, a če je trajalo toliko, da smo prišli do tega, bo trajalo še leta, da bomo prišli do prave normalizacije," je za MMC dejala Jeta Xharra, kosovska novinarka Balkan investigative reporting networka.

Evropska komisija je le tri dni po parafiranju sporazuma vladam članic Unije predlagala, da Srbiji v juniju dodeli datum za začetek pristopnih pogajanj. Je cena za vstop v EU za Srbijo torej priznanje neodvisnega Kosova? Tudi tako naj bi se lahko razumelo vsebino sporazuma.

Srbska vlada, nasprotno od kosovske, vztraja, da nikakor ne gre za priznanje Kosova in da sporazum le ščiti srbsko manjšino na Kosovu. Da bi utrdile tak vtis, so srbske oblasti zelo pazile ob obravnavanju sporazuma. Potrdila ga je vlada, skupščina pa je sprejela zgolj vladno poročilo o političnih in tehničnih pogajanjih s Prištino, ki vključuje tudi sporazum iz Bruslja. Če bi ga sprejela tudi skupščina, bi namreč kazalo, da je govor o mednarodnem sporazumu.

Stvar interpretacije
"Vsekakor to ni polno priznanje. V sporazumu ni ničesar, kar bi pomenilo srbsko priznanje neodvisnega Kosova. Sporazum se lahko razume tudi kot srbsko priznanje kosovskih meja in da Priština nadzira to območje, vendar Srbija še vedno lahko vztraja, da je Kosovo le pokrajina Srbije. Kosovo pa trdi, da gre za sprejemanje kosovskih institucij in ustave, po kateri je Kosovo od Srbije neodvisno, torej ga je Srbija priznala. Gre za vprašanje razumevanja sporazuma,“ pa je za MMC dejal James Ker-Lindsay, raziskovalec na London School of Economics, poznavalec jugovzhodne Evrope in avtor knjige "Kosovo: Pot k izpodbijani državnosti na Balkanu".

Na različne interpretacije sporazuma je v pogovoru za MMC opozoril tudi odgovorni urednik srbskega dnevnika Politika Dragan Bujošević, ki sporazum sicer vidi kot pozitiven. "Ta sporazum ima v sebi en problem, in to je, da bo različno interpretiran v Srbiji, na Kosovu in pri Srbih na severu Kosova. Vedno bodo polemike, kaj zares predvideva, kaj v njem piše in kako se bodo reševale vse tiste stvari, teh pa je milijon, ki s sporazumom sploh niso urejene. Obe strani bosta poskušali interpretirati ta sporazum na način, da bosta zase izvlekli največ in dali najmanj," je dejal Bujošević.

Kaj za koga?
Kaj bosta torej Srbija in Kosovo iz sporazuma, ki mu sledijo mučna pogajanja o konkretni ukrepih, izvlekla? Sporazum predvideva ustanovitev Skupnosti srbskih občin na Kosovu, ki bo štela deset občin, od tega štiri na severu. Skupnost občin bo imela popoln nadzor na področju gospodarskega razvoja, izobraževanja, zdravstva in urbanega ter ruralnega razvoja, pravi sporazum. Policija bo sicer enotna in kosovska, tudi na severu, a njena etnična sestava bo sorazmerna, poleg tega pa bo Skupnost občin izbirala regionalnega poveljnika policije.

Pravosodna oblast bo vključena v kosovski pravni red. Prizivno sodišče v Prištini bo vzpostavilo panel, v katerem bo večina sodnikov kosovskih Srbov, ki se bodo ukvarjali z zadevami v vseh občinah z večinskim srbskim prebivalstvom. Obe strani sta se s sporazumom tudi obvezali, da druga druge ne bosta blokirali pri evropskih povezovanjih.

Na Kosovu se vsi sprašujemo, kaj smo dobili s sporazumom, pravi Xharra. "Ne pozabite, vladajoči razred je tri leta vodil dialog, vsa njegova energija je bila vložena v ta dialog. In kaj dobimo? Niti liberalizacije vizumskega režima. Smo zadnja država v Evropi, iz katere v Evropo ne morete potovati brez vizuma, nimamo niti svoje mednarodne telefonske številke. Zato se večina Kosovcev sprašuje, kaj smo s sporazumom sploh dobili, če se ne bodo razpustile niti vzporedne institucije Srbov na severu?“

Bujošević pa neke koristi za Kosovo vendarle vidi. "To je na neki način pot Prištine, da vstopa v bolj normalne odnose s srbsko skupnostjo, ki je ostala na Kosovu. Ti odnosi so namreč še naprej katastrofalni. Srbi na Kosovu niso varni. Od leta 1999 je bilo na Kosovu ubitih več kot 1000 Srbov in niti eden odgovoren za te umore ni bil prijet. To dovolj pove o tem odnosih, ki obstajajo med Prištino in srbskimi prebivalci Kosova. Mislim, da Kosovo tako skuša urediti odnose s srbsko skupnostjo na Kosovu."

Mimo Srbov na Kosovu ne bo šlo
A da bi bil sporazum izvajan,ga morajo sprejeti predvsem kosovski Srbi, ti pa so že izrazili ostro nestrinjanje z njim. "Brez njihovega dejavnega sodelovanja preprosto ni mogoče uresničevati sporazuma," opozarja Bujošević. S tem se strinja tudi Xharra, vendar meni, da gre pri nasprotovanju sporazumu bolj za koristoljubne kot domoljubne vzgibe. "Največji problem za izvajanje sporazuma so v bistvu tihotapske mreže, ki so se vzpostavile na severu Kosova. Zelo težko bo pripraviti tiste, ki so tako dolgo časa nezakonito trgovali ter naredili iz severa Kosova divji zahod in brezcarinsko območje, da začnejo spoštovati zakone," je dejala.

Ker-Lindsay pa meni, da "če bodo želeli kosovski Srbi sporazum ovirati, bodo morali to početi brez pomoči Beograda, saj ta sporazuma zdaj ne more preklicati. Srbska skupnost na severu je tako potencialno močno izolirana. To sicer nobeni strani ne bo olajšalo življenja, a pomeni, da organiziran odpor Prištini ne bo imel več takšne podpore Beograda."

Sporazum sklenili nacionalisti – ironija?
Eni izmed najostrejših kritikov sporazuma v Srbiji so v nacionalistični Srbski radikalni stranki (SRS). Iz te stranke izhajata tudi predsednik države Tomislav Nikolić in podpredsednik vlade Aleksandar Vučić, ki sta leta 2008 zapustila SRS in ustanovila Srbsko napredno stranko (SNS), ves čas pa ohranjala trdo pozicijo v odnosu do Kosova. Je torej presenetljivo, da je ravno nacionalistom uspelo skleniti sporazum, ki gre zelo daleč v priznanju Kosova kot neodvisne države? "Pred približno sedmimi leti sem ljudem iz SRS-a, ki so zdaj v SNS-u, rekel, da bodo nekega dne oni sklenili tak sporazum s Kosovom. To preprosto delajo nacionalisti, trgs ni mogel storiti niti Boris Tadić (prejšnji predsednik, op. a) niti Čedomir Jovanović (predsednik Liberalnodemokratske stranke, op. a.). Onadva sta že vnaprej izdajalca, nista domoljuba. Običajno tisti, ki so nacionalno bolj označeni, opravijo takšna težka dela, povezana z interesi države in naroda," je pojasnil Bujošević.

To ne preseneča niti Ker-Lindsaya. „Pogosto je tako, da so sporazumi, ki jih doseže trda struja, toliko močnejši. Problem Demokratske stranke in predsednika Tadića je bil ta, da so bili zaradi svoje zmernosti toliko bolj odprti za napade nacionalistov. To pa ni tako lahko v primeru Srbske napredne stranke. Bolj preseneča, kako hitro je do sporazuma prišlo. A večina ljudi v Srbiji se zaveda realnega stanja in mislim, da so si tudi nekateri nacionalisti oddahnili,“ je dejal Ker-Lindsay.

Srbi siti Kosova
Proti sporazumu je v Srbiji sicer bilo nekaj protestov, a na njih se je zbralo le približno 2.000 ljudi. Kako to? „Javnomnenjske raziskave so v zadnjem času pokazale, da v Srbiji večina ljudi razume, da se mora to vprašanje končno rešiti, da ne more biti vprašanje Kosova celo življenje popolnoma odprto," je pojasnil Bujošević. Podobno meni tudi Ker-Lindsay. "Pogosto potujem v Srbijo in ljudje, ne zgolj v Beogradu, so siti Kosova. Zanje je veliko drugih stvari, ki so veliko pomembnejše v vsakdanjem življenju. Gospodarski položaj je, podobno kot v drugih državah na območju, slab. Ljudje so sprejeli, da je Kosovo izgubljeno. To ne pomeni, da so s tem zadovoljni, a to sprejemajo. Stališče, ki ga imela vlada prej, je državi preprečevalo, da se premakne naprej,“ je dejal.

Ker-Lindsay poleg tega opozarja, da si Srbija Kosova zares niti več ne želi. „Kaj bi se zgodilo, če bi Kosovo jutri reklo: Dobro, bomo del Srbije, a hočemo podpredsednika, morda tudi rotirajoče predsedstvo, hočemo 30 odstotkov poslanskih mandatov, 30 odstotkov položajev v javni upravi, 30 odstotkov veleposlanikov, 30 odstotkov v oboroženih silah. Srbi pravijo, da to ni tisto, kar bi si želeli."

Odpira sporazum Kosovu vrata v ZN?
Srbska vlada je že opozorila, da si bo morala zdaj diplomatsko prizadevati, da bo preprečila morebiten val mednarodnih priznanj Kosova, češ da bi se lahko sporazum razumel kot srbsko priznanje kosovske državosti. Kot samostojno državo Kosovo sicer priznava približno polovica članic ZN-a.

Xharra opozarja na 14., predzadnjo točko sporazuma, ki pravi: "Obe strani se obvezujeta, da druga druge ne bosta blokirali niti spodbujali drugih, da preprečujejo evropska povezovanja druge strani."

"Iz sporazuma je bil umaknjen stavek, ki je bil v igri še pred dvema tednoma in ki je izrecno pravil, da Srbija ne bo preprečevala vstopa Kosova v ZN," je dejala Xharra in dodala, da je 14. točka zapisana zelo splošno. Srbija torej Kosova ne bo ovirala pri vstopu v EU, nič pa ne piše o srbskem oviranju Kosova pri vstopu v ZN. A, ker je članstvo v ZN-u pogoj za članstvo v EU-ju, sporazum Srbiji preprečuje tudi to blokado, opozarjajo srbski kritiki sporazuma.

Na koncu koncev pa Kosovu članstva v ZN-u ne bo blokirala Srbija, temveč kot članici Varnostnega sveta kvečjemu Rusija in Kitajska. Obe državi imata svoje notranje razloge za nepriznanje Kosova, prav tako tudi pet članic EU-ja, ki Kosova še niso priznale, je dejal Ker-Lindsay.

Satira pojasni najbolje
Tako Srbija kot Kosovo sta morala prekiniti status quo, ki je bil za obe strani nevzdržen. Za srbsko vlado je bil ta korak posebej težak. Ob neskončnem številu člankov in analiz tako regionalnih kot svetovnih medijev in strokovnjakov pa se zdi, da je položaj najbolje pojasnil srbski satirični portal njuz.net. Nekaj dni po sprejetju sporazuma so tako v članku zapisali: "Premier Srbije Ivica Dačić je zavrnil kritike, ki so se slišale na včerajšnjem shodu v Kosovski Mitrovici, in zaprosil kosovsko vlado za vizum, da bi tamkašnjim prebivalcem osebno pojasnil, da Kosovo ni neodvisno."

Boris Vasev
Prijavi napako
Komentarji
paganinis
# 28.04.2013 ob 08:07
to ni država ampak mafiski poligon
spiridon
# 28.04.2013 ob 08:20
@zemljemerec....vidi se, da govoriš v tri dni...."zelenjavarji in sadjarji" niso iz Kosova ampak so to povečini Albanci iz Makedonije, medtem ko so Kosovarji večinoma znani po fasaderstvu in ostalih gradbenih dejavnosti...med drugim pa bi lahk tudi slovenske branjevke ornk znižale cene, ne pa da mi za pet krompirjev računa 3 evre, da o sadju ne govorim...uvožen iz Italije a prodajano kot slovensko...pr nas je šele mafija....
spiridon
# 28.04.2013 ob 09:56
to je samo varka....vse se plača, vse se vrača...kmalu pride na vrsto vprašanje Srbov v Bosni...
naš človek
# 28.04.2013 ob 09:26
Smo zadnja država v Evropi, iz katere v Evropo ne morete potovati brez vizuma

?? Izgubljeno s prevodom ali to resno?? Tistih pet ali šest Rusov (Belorusov, Ukrajincev, Turkov, Kavkazijcev) najbrž lahko zanemarimo ...
help
# 28.04.2013 ob 17:36
"Pogosto potujem v Srbijo in ljudje, ne zgolj v Beogradu, so siti Kosova. Zanje je veliko drugih stvari, ki so veliko pomembnejše v vsakdanjem življenju. Gospodarski položaj je, podobno kot v drugih državah na območju, slab. Ljudje so sprejeli, da je Kosovo izgubljeno. To ne pomeni, da so s tem zadovoljni, a to sprejemajo. Stališče, ki ga imela vlada prej, je državi preprečevalo, da se premakne naprej,“

N, no to mantro ponavljajo že ne vem koliko let. Če bi bilo tako bi v Srbiji vladal Čedomir Jovanović z 80% podpore, Srbija pa bi že zdavnaj izrecno priznala Kosovo. Pa vseeno ni tako, ves ta proces je potekal počasi, zahrbtno, ob medijskemu bombardiranju, ki je imelo namen povsem zmesti srbsko javnost in jo namenoma narediti latergično, stalno ponavljanje enega in istega, raznorazne apokaliptične grožnje, itd.. pa kljub temu niti "podpisovalec" NIkolić se še vleče ven, češ da v "sporazumu" ni izrecnega prizanja in podobne nebuloze. Vseeno ni lahko biti izdajalec.
kučkučki
# 28.04.2013 ob 08:50
spiroidon...medtem ko so Kosovarji večinoma znani po fasaderstvu in ostalih gradbenih dejavnosti...in koliko gradbenih šol je na kosovu? kdo jih je učil? se ne čudim da je zarad tega marsikaj šlampasto nareto predvsem zaradi neznanja teh "vele mojstrov". Drugače pa vse pekarne so njihove in slovencem prodajajo kruh, bjurek in sljadoljed.
Acinho
# 28.04.2013 ob 18:51
In zopet veleje in Whitetrasher, ki kot Hrvata ne spustita čisto nobene novice, ki se nanaša na Srbijo, Kosovo, vprašanje Srbov na Balkanu, itd itd,...in niti nimam nič proti tem, vsak ima pravico da komentira kar mu paše, problem nastane takrat, ko v teh enih in istih temah, oba komentirata na ta način, da se vedno nekoga zbode, da se spusti bom rekel "kost" za glodanje, na katero se bo folk itak prijel. Tipičen komentar je bil na eno izmed prejšnjih novic, ki je glasil "od sanj o Veliki Srbiji, do borbe za 4 občine na Kosovu". Kaj nam pove tak komentar??? Da ima nekdo očitno ogromne težave z Srbi in da bo v vsaki stvari, ki jo naredi srbsko vodstvo, ta oseba vedno našla nekaj kar ga bo zmotilo, če ne že to, pa se bo posmehoval Srbom zaradi Kosova, vedoč kako občutljiva tema je to za ta narod, ampak ja to veliko pove o takšnih osebah.

Najprej glede trenutnega vodstva Srbije: help ima čisto prav, ko pravi da so iz Sarajeva in Zagreba prišli prvi kriki o tem kdo je prišel na oblast v Srbiji. Pojdimo na uradni Zagreb, ko je Josipović slabo sprejel voljo naroda sosednje države, verjetno še najbolj zato, ker njegov kompanjon Tadić, ne bo več prodajal megle in se družil z njim ob morju pa nwm kaj še vse; še najbolj glasen je bil pa Karamarko, eden večjih nacionalistov, ki vodi stranko, na čigar kongresih je glavna medijska zvezda vedno Thompson in ki je šel takoj strašit, kako je SNS poguben za Srbijo in zna biti poguben tudi za region. Še bolj smešno je to, da se NIkoliču in ostalim tako močno očitajo izjave iz preteklosti. Sam osebno ne zanikam nobene izjave, imate jih malo morje na youtubu, ampak povejte mi prosim, v čem se razlikuje preobrat Nikolića od tega, da je 10 let nazaj o EU govoril kot o semenu zla, danes pa zagovarja le EU od preobrata recimo Janše, ki je bil kot mulac eden glavnih pri "mladih Komunistih" (ne spomnem se uradnega naziva organizacije) in je bil tudi včlanjen v CK, nato pa je nwm koliko let kasneje, rušil ta isti režim. Janša je za nekatere heroj, Nikolić pa le "demon v krinki", resnica pa je takšna da sta ti dve zgodbi popolnoma enaki. Ta dva primera (obstaja jih pa še malo morje) sta samo dokaz, kakšna ku*** je politika in da dobri in čisti ljudje v njej težko delajo, še največja ironija je pa v tem, da se takšni preobrati in podobne reči, ponavadi v Evropi vedno pozdravljajo (če gre za preborat v njihovo smer seveda, ker npr Koštunica se je preobrnil v drugo smer, pa vidimo kako močna je njegova stranka danes) in to igro menjanja izjav, kot lastnih gat, imenujejo "politični pragmatizem". Kako prikladno kajneda??? In zato mi res ni jasno, zakaj nekdo očita Vučići, NIkoliću in ostalim nekaj, kar smo imeli tudi v SLO in praktično v vseh ostalih Ex Yu republikah.

Glede sporazuma, pa nwm kaj naj rečem. Zgodovina nas uči, da se sporazumi na Kosovu pogostokrat sploh ne spoštujejo in ne izjavajajo, nekateri sporazuami pa so tudi milo rečeno debilni, tako kot tisti o prehodu meje/administrativne linije (imenujte kakor hočete), kjer mora oseba, ki želi čez, plačati več kot 100€ za prehod; pa kje je tu logika in "lajšanje življenja prebivalcev", na kar se tako radi sklicujejo tako v BG, kot v Prištini kot tudi v Bruslju. Je pa res, da uradni Beograd deluje kot veliki zmagovalec teh pregovorov, ker so prvič v zadnjih 15 letih nekaj celo dobili. Ko so zavrnili Rambuje, so dobili bombe za vrat. Ko so zavrnili Ahtisarija je Kosovo razglasilo neodvisnost, no tukaj pa ponovno nekaj zavrnili (dva tedna pred tem), med tem odšli v Rusijo po keš (je imelo to kaj vpliva, presodite sami) in potem dobili praktično vse kar so iskali in praktično vse kar je v tem momentu možno.....sedaj je to potrebno samo še izvajati na ternu in srčno upam da se bo, ker dovolj je bilo tapkanja v mestu...

veleje in še glede blokiranja Zagreba Srbije v EU...dvomim da bo država, ki bo verjetno morala zaprositi za pomoč evropsko trojko imela kakšen močan vpliv v Uniji; formalno že res imajo vse vzvode, ampak dejansko vemo kako stvari potekajo: Nemčija in ostali veliki igralci en čas pustijo to kokošarjenje malih držav (primer SLO-HRV), potem ko imajo enkrat dovolj pa pritisnejo in "diplomatsko" zagrozijo, da je bilo dost tega in potem se problemi čudežno od enkrat rešijo. Glede ropotanja Hrvaške, pa verjemi da ima tudi Srbija za o marsičem ropotati, a ne bomo tukaj o tem, ker to ni tema diskusije.
revolution
# 28.04.2013 ob 15:51
@Ena ženska

Poznam veliko Srbov in velika večina od njih je zelo pametnih, kulturnih in prijaznih ljudi. Ti si glede na komentarje, ki jih vneto pišeš na tem portalu, njihovo popolno nasprotje. Zaradi takih kot si ti, je celoten narod (v tem primeru Srbi) neupravičeno na slabem glasu. Nad tem se lahko zamislite tudi številni komentatorji, ki na enak način poveličujete Slovence, ob tem pa nam delate medvedjo uslugo.Povzetek za vse vas je star slovenski pregovor: Lastna hvala se pod mizo vala.
Hephaestus
# 28.04.2013 ob 11:44
Zanimivo, ko prebiram komentarje o ''šiptarjih'' ali srbih, kot, da oni niso ljudje ampak živali. Jaz upam, da bodo Srbski in Albanski politiki premogli dovolj modrosti, da bodo dogovorili in sklenili sporazume, ki bodo delovali v dobro vseh ljudi na Kosovu, tako Albancev kot Srbov. Nenazadanje je ta predel sveta doživel že dovolj grozot in čas je, da končno dosežejo nek dogovor, ki bo omogočil mir in normalno življenje vseh ljudi, ki tam prebivajo.
el CARTEL
# 28.04.2013 ob 16:59
veleje @ pa kje naj prebere te tvoje famozne komentarje okoli kosova? a maš blog? ker jaz te tu ne vidim pisati nič o kosovu, vidim pa da se spuščaš vedno v neke konflikte z uporabniki formuma in ponavadi ničesar ne argumentiraš, nikoli.. od kje bi jaz moral poznati te tvoje napovedi?

in kdaj bomo torej od tebe dočakali komentar, ki se nanaša na novico?

sedaj si zopet oddal tri komentarje, dva se ukvarjata z menoj in eden zopet z eno žensko..kosovo?
ID
# 28.04.2013 ob 10:59
Tudi četniški vojvoda je pač spregledal, da drugače ne bo šlo in da so enostavno prešibki, da bi peljali svojo politiko izolacije v nasprotju s politiko močnejših.
veleje
# 28.04.2013 ob 10:34
Whitetrasher
# 28.04.2013 ob 10:29
Prijavi neprimerno vsebino
Bravo Srbija !! Bila si in boš ponosna ! SRBIJA !

Kot sem že zadnjič zapisal...še ena velika Srbska zmaga v nizu.
--------------------
konstanta...eni smo se tega že navadli..kdaj se bodo pa določeni srbi..tega zavedli??..hehe
hellbastard
# 28.04.2013 ob 10:26
izdaja
SDSkmet
# 28.04.2013 ob 10:01
.in koliko gradbenih šol je na kosovu? kdo jih je učil? se ne čudim da je zarad tega marsikaj šlampasto nareto predvsem zaradi neznanja teh "vele mojstrov".

aham, slovensko gradbeno znanje in kvaliteta je tudi kar opazna ja; še dobro, da imamo toliko šol in ogromno fakulteto.
Največji mafijski "poslovneži" pa so kdo že - aja, bivši direktorji SCTja, Ajdovščine in Vegrada, torej sami slovenci.
kdo je sedaj kvaliteten velemojster?
spiridon
# 28.04.2013 ob 09:06
@kučkučki...a sem mogoče reko, da so dobri?navsezadnje pa ali so naši gradbeniki kaj boljši?vse je dandanes nareto napol ali pa zanič...kar se tiče pekarn imaš pa prav...res jih je preveč...kar se tiče sladoleda, so pa to spet makedonski Albanci in ne kosovski....to je velika razlika, če ne verjameš vprašaj njih....
mircek007
# 29.04.2013 ob 15:09
meneisto skrbi za vse obmanute ljudi ki so nasedli svojim politikom..
veleje
# 29.04.2013 ob 14:32
mirček..kontra nazaj..posebaj za tvojo skrb ..za vse pregnane,ubite in še vedno pogrešane hrvate v krajini in bih..res lepo od tebe...
PONOS
# 29.04.2013 ob 10:29
Taktika je preprosta dont piss against the wind...
Srbija mora postati močna da lahko zopet kaj zahteva in vpliva ,s tem sporazumom si le kupuje čas in moč.
Sosednje države postajajo vedno močnejše in povečujejo razliko .Srbija stoji ,če ne bi bilo Rusije bi bil kolaps popoln.
Srbija dolgoročna ni imela druge izbire izolacija lai napredek.
veleje
# 28.04.2013 ob 16:00
revolution
# 28.04.2013 ob 15:51
Prijavi neprimerno vsebino
@Ena ženska

Poznam veliko Srbov in velika večina od njih je zelo pametnih, kulturnih in prijaznih ljudi. Ti si glede na komentarje, ki jih vneto pišeš na tem portalu, njihovo popolno nasprotje. Zaradi takih kot si ti, je celoten narod (v tem primeru Srbi) neupravičeno na slabem glasu. Nad tem se lahko zamislite tudi številni komentatorji, ki na enak način poveličujete Slovence, ob tem pa nam delate medvedjo uslugo.Povzetek za vse vas je star slovenski pregovor: Lastna hvala se pod mizo vala.
................
podpis..in dodam še druge narodnosti...da ne bo kdo kaj robantil...

okrepljeno...to ,kar piše tlele gor ni še nič.milina ...ti pokažem,kaka sporočila dobivam od nje??...
veleje
# 28.04.2013 ob 14:59
jaskelainene..a ti ji še kaj verjameš..nekaj časa nazaj ,nam je tle razlagala ..kako se je foter srb boril v TO,proti JLA itd...seveda,v vsakmu postu pa na vlko nabija..velka srbija..da sploh ne omenjam,kaj je pisarila glede slo žensk itd...nekaj ne klapa v njenih zapisih,pa tud pr njej ne...hehe
veleje
# 28.04.2013 ob 14:56
Španija pa je na strani Srbije zato, ker imajo en kup svojih "kosovov" recimo katalonija, in bi potemtakem lahko tudi katalonci zahtevali odcepitev od španije, kot je to storilo kosovo, in v tem tudi uspelo.
-----------------
modelk..preber si odgovor..da ti bo vsaj en mal jasno..zakaj špa ni priznala kosova...
Hephaestus
# 28.04.2013 ob 14:16
@ Ena ženska

eh slovenci, najprej svojo umazanijo ( korupcijo ) izčistit, potem pa Srbiji pamet solit....
.glede na to, da je Srbija očitno zelo zaželjena v EU, saj jo hočejo noter......je Srbija še kako pomembna za evropo......Če ne bi bilo Srbije, bi danes na dunaju turško govorili

------------------------------------
Ne boš verjela, ampak, če ne bi bilo Srbov, bi tudi na Marsu, Veneri in Jupiterju govorili turško :))

No, ta forum je definitivno vredno obiskati, če ne zaradi drugega, ker te nekateri komentarji nasmejejo dobesedno do solz :))
veleje
# 28.04.2013 ob 14:05
hahaha..no pol pa djte z nevtralnim el cartelom debatirat in ploskat,kimat ..že zdavnej preživelim idejam in vzklikom..velika srbija brale..ahahaha...

čudn,pač pojma nimam..do sedaj se je pa uresničilo 90 % vsega,kar sem napovedal..tko glede srbije,kot kosova,kot haaga,itd...po drugi strani pa nič od tega,kar ste tako veselo eni tle razlagali...pa kakorkoli.-.sam,da je velika srbija brale...
veleje
# 28.04.2013 ob 12:26
Izvoljen je bil zaradi tega, ker so imeli vsi že poln kufer Tadića in njegovih neubloz, ne pa zato da bo šel delat mejo na Karlobagu in Virovitici, tako kot so to poskušali prikazati iz ZG in SA
........................................
.....
dj pokaž mi kak link itd..kjer ZG in SA trdita to..če misliš mogoče tiste izjave določenih takoj po nikoličevih idiotskih izjavah okol vukovarja in srebrenice se ne trudi...te so bile za pričakovat in popolnoma so opravičene....kaj je mislu.,,ste mislili določeni..da bodo take bedaste izjave brez reakcije al kaj???..tadič in njegove nebluze..super,ker nikolič jih opa nima in jih ne dela..ala kako?'..po moje še 10x več,kot tadič...
veleje
# 28.04.2013 ob 11:08
Medtem ko so se ob njegovi izvolitvi iz Zagreba in Sarajeva takoj z nekimi njegovimi izjavamio Vukovarju, nekimi nebuloznimi "četniškimi" čini in nazivi in podobnimi budalastinami, ki nimajo za trenutno politično stanje prav nobeneg pomena.
------------------------------
kako nima nobenga pomena..pa sj model je bil zarad tega izvoljen..ni tako??..prever mal njegove govore,izjave in obljube pred volitvam..kaj pa je pol od tega uresničil,kaj bo itd je pa že druga stvar..je tako??..nisem jst al pa ZG,SA itd krivi,če model dela čist nekaj druzga,kot je napovedaoval in obljubljal pred volitvam in zarad teh obljub,napovedi je bil izvoljen...sam reč,da ni temu tako...
gjaho
# 13.05.2013 ob 18:31
Kosovo je Srbija
mircek007
# 29.04.2013 ob 15:08
veleje.hvala brate....no mogoče pa bodo hrvati in srbi skupaj v eu..nikoli več delitve..
revolution
# 28.04.2013 ob 22:00
moti te, ker hvalim Srbijo, ampak to je tvoj problem.

Ne, moti me to, da skromen in nekonflikten narod s svojimi komentarji prikazuješ kot največje egoiste, ki samo čakajo na priložnost za prepir. Lahko pa ti še povem, kaj moti tebe: To, da sem srbski narod kot celoto pohvalil, tebe osebno pa kritiziral.
help
# 28.04.2013 ob 21:30
teh pregovorov, ker so prvič v zadnjih 15 letih nekaj celo dobili

In to je kaj? To kar so "dobili" je točno to, kar je bilo že v Ahtisarijevem planu. "Skupnost srbskih občin", ki pa bo funkcionairala po ustavi t.i. republike Kosovo in po kosovskih zakonih. In pa zagotovilo Prištine, da bodo lahko v kosovski policiji na tem delu bili pripadniki srbske narodnosti. Isto tako so dobili kao neko zagotovilo, da "kosovske varnostne sile" ne bodo imele vstopa na S Kosova. To slednje niti ni del sporazuma, to ima Dacic nekje napisano na nekem servetu bojda. In vemo kako funkcionirajo te "garacnije" NATO -pakta od resolucije 1244 do marčevskega genocida (to je zdaj popularna beseda) 2004.
Skratka gre za popolno kapitulacijo Srbije, ki pa ni bila posledica niti groženj z bombardiranjem, niti s sankcijami temveč želja po famoznem "datumu" za začetek pregovorov z EU. Datum ki ga ima Turčija že 30 let in EU v kateri se v sosednji Bolgariji (to je država primerljiva s Srbijo , ne pa kaka Nizozemska) ljudje samozažigajo.
Hephaestus
# 28.04.2013 ob 18:27
@ Ena ženska

hahahahaha....Slovenija se utaplja v korupciji, ti pa na Srbijo kažeš s prstom.....daj raje najprej normalne rešitve kako tukaj v Slo nahranit vse več lačnih ljudi; zaradi umazane slovenske korupcije
---------------------------------------------
Pa ti si obsedena s to korupcijo!!

A ne veš, da tvoj Zoki trdi, da v Sloveniji korupcija NI problem?
On najbolje ve. Torej prosim zaupaj svojemu idolu in nehaj blebetati o zadevah, ki ne obstajajo :))
Andres Rasmussen
# 28.04.2013 ob 15:56
Bravo Srbija !! Bila si in boš ponosna ! SRBIJA !

Bojim se, da srbija ta trenutek nima biti na kaj ponosna. Je dežela, ki se pogreza v korupcijo in kriminal. Poleg tega je odgovorna za agresivno vojno z namenom ekspanzije ozemlja, ki je bila podprta z nacionalističnim projektom vse od Akademije nauka navzdol. Zagrešla je genocid v Evropi.

Bolj bi ji ta trenutek pomagala skromnost in učenje.
veleje
# 28.04.2013 ob 15:29
kako nima nobenga pomena..pa sj model je bil zarad tega izvoljen..ni tako??..prever mal njegove govore,izjave in obljube pred volitvam......
.............
in kaj el cartelo tle ne drži...??
veleje
# 28.04.2013 ob 15:28
el cartelo..preber si moje zapise okol kosova,haaga,srbije itd..pusti na miru te opazke,ki jih vsak tlele gor lima..ja?..pol pa svoje..pa prid nazaj,pa nam povej.,.kje sem se zmotil..in lej,sedaj ti napovem še orenk razburkano morje,k bo hrv ,,zablokirala,,srbijo za EU...ampak,to ni tko težko napovedat,to vemo vsi..da se bo zgodilo.. a ne???

nevtralni el cartelo..haha..seveda,pa sloni plešejo že hip-hop..ne sam balet...
help
# 28.04.2013 ob 15:18
malidelnicar
Nekaj takega bi bilo možno le v primeru, če bi bili ameriški megalomani pripravljeni sprejeti bistveno okrepljeno diplomatsko moč Rusije, v kar pa ne verjemem. Oni bodo na vse načine hoteli obdržati stanje iz 90-ih let 20. stoletja, kar pa več ne odogovarja niti ekonomski niti vojaški realnosti, kar zna biti hud p***.
help
# 28.04.2013 ob 14:55
"Turki so vas podjarmili in okupirali praktično 800 let."

Ne moreš nekomu očitati mitomanije in hkrati podvojiti čas, ko je bilo ozemlje dnaašnje Srbije pod oblastjo osmanskega imperija.
kip
# 28.04.2013 ob 14:25
Na koncu koncev pa Kosovu članstva v ZN-u ne bo blokirala Srbija, temveč kot članici Varnostnega sveta kvečjemu Rusija in Kitajska. Obe državi imata svoje notranje razloge za nepriznanje Kosova, prav tako tudi pet članic EU-ja, ki Kosova še niso priznale, je dejal Ker-Lindsay.

Me prav zanima če si bo srbija upala priznati javno Kosovo kot samostojno državo proti volji rusije in Kitajske mislim da je to sedaj največja ovira totalne priznatosti Kosova kot samostojne države kajti Srbija ni več sposobna zdržati tega pritiska z strani Bruslja in ZDA vendar brez Rusije in Kitajske bo Srbija in Srbski narod preveč ranljiv in bi postal obstoj na nekatrih območjih vprašljiv.Živimo trenutno v takšnem času da lahko kdorkoli pobije in izžene srbski živež pod parolom miru.Trenutna največja ovira bo prepričati še Rusijo in Kitajsko da dovolijo priznanje Prištine kajti brez njih ne bo nič enostavno saj si Srbija brez njihovega privoljenje ne bo upala priznati Kosovo kot samostojno državo.
zyor
# 28.04.2013 ob 14:14
@Ena ženska

Jao spet srbska mitomanija na delu, pa kdo vas srbe pere s temi vašimi pravljicami?

Turki so vas podjarmili in okupirali praktično 800 let. Otomansko cesarstvo, oziroma otomanska vojska je vdrla vse do Dunaja v Avstriji!(zdaj, si predstavljaš kje je srbija ter kje je avstrija?) Za obrambo pred otomansko vojsko so zaslužene vse države na balkanu, vključno s Slovenijo in seveda habsburško monarhijo, v glavnem pa so bili generali cerkvene vodje. Glavno zmago nad turki pa je "krščanstvo" doseglo leta 1593 z zmago bitke pri sisku!

Španija pa je na strani Srbije zato, ker imajo en kup svojih "kosovov" recimo katalonija, in bi potemtakem lahko tudi katalonci zahtevali odcepitev od španije, kot je to storilo kosovo, in v tem tudi uspelo.

Evo, to je moj odgovor na tvoje nebuloze.
help
# 28.04.2013 ob 11:49
Izvoljen je bil zaradi tega, ker so imeli vsi že poln kufer Tadića in njegovih neubloz, ne pa zato da bo šel delat mejo na Karlobagu in Virovitici, tako kot so to poskušali prikazati iz ZG in SA. Poleg tega pa % udeleženih na volitvah pove vse. Verjetno so določeni ljuje, ki so ga volili mislili da "domačin iz Bajčetine" vseeno ni tak izdajalec, da bo povsem kapituliral na vprašanju Kosova, ker če ne bi pač volili Čedomirja Jovanovića, ki je to politiko zagovarjal že od vsega začetka.
veleje
# 28.04.2013 ob 11:13
Medtem ko so se ob njegovi izvolitvi iz Zagreba in Sarajeva takoj z nekimi njegovimi izjavamio Vukovarju, nekimi nebuloznimi "četniškimi" čini in nazivi in podobnimi budalastinami, ki nimajo za trenutno politično stanje prav nobeneg pomena.
........................
a sedaj so pa že bolani četniški nazivi al kaj in bolane izjave??..čudn,še pred kratkim smo vas veliko večino tlele gor brali mnal drugače..a ne??...mater hiter spreminjate mišljenja...??..haha
mimgrede..joj ,oh in ah..kako bo še veselo...okol teh izjav,dejanij itd...ko bo srb vstopala v EU,zna imet hrv velik kaj za povedat itd...da ne rečem zahtevat...
ID
# 28.04.2013 ob 11:08
Slavy, te parole ne bodo nič pomagale. Kosovo je za Srbijo v vsakem primeru izgubljeno, vprašanje je le še to, koliko lahko Srbija iztrži s tem, da sebi in drugim prizna dejansko stanje..
Slavy
# 28.04.2013 ob 11:00
Kosovo je SRBIJA!
spiridon
# 28.04.2013 ob 10:53
@iliria....ne govor bedarij...Srbi nas prehitevajo po dolgem in po čez...tolk pokvarjenih in skorumpiranih ljudi, kot jih trenutno premore Slovenija jih ni niti na Kosovu, kaj šele v Srbiji...
Andres Rasmussen
# 28.04.2013 ob 08:44
Hvala!
spiridon
# 28.04.2013 ob 08:21
@Andres...dam ti dva plusa
mircek007
# 29.04.2013 ob 13:16
dragi veleje in skretpapir,zelo sem presenečen nad vami ,ko vas tako skrbi za celo srbijo še posebej kosovski srbi.toliko sem veseu da ne znam odpisat,da vas namesto da vas skrbijo vaši politiki vas bolj skrbi za srbe. to žrtvovanje ne bo zaman.hvala lepa
Ena ženska
# 28.04.2013 ob 22:17
revolution

mene tvoj komentar ne le, da ne gane, jaz več sploh ne berem kaj pišeš

pa lep pozdrav
veleje
# 28.04.2013 ob 15:26
http://www.index.hr/vijesti/clanak/velik
i-dani-za-mirenje-srbije-sa-susjedima--dosao-je-eto-red-i-na-novi-korak-naprijed/674905.aspx
.....................
le tko naprej..pa ne s figo v žepu..ja??
el CARTEL
# 28.04.2013 ob 15:23
veleje @ kdaj si ti kadarkoli karkoli napovedal.. ti se hihitaš in včasih poveš kak priročen predsodek o srbih.. jaz iz tvojih ust argumenta do današnjega dne nisem slišal..

recimo, poglejmo danes (tema kosovo in dogovor s srbijo):

ja..seveda..spet so drugi krivi al kaj??..počasi ste že dosadni s tem,da so vedno drugi krivi in drugačnega mnenja..ja??

kako nima nobenga pomena..pa sj model je bil zarad tega izvoljen..ni tako??..prever mal njegove govore,izjave in obljube pred volitvam.
.....

[zopet o četniškem vojvodi]

potem pa še nekaj o meni in o eni ženski

res, argumentirano na višku intelektualnosti...seveda se bo sedaj s tvoje strani zopet razpravljalo o meni, anmesto o temi, ampak nič novega tu..nato pa boš še povsemr esno govoril o nekih svojih "argumentih"
veleje
# 28.04.2013 ob 15:20
1.) Hrvaška po vstopu v EU zaradi vprašanja meje itd. blokira srbska pogajanja za vstop
-----------------
mislim,da okol tega ne bo tak problem,..kolker vem je spornega samo nekaj ozmlja pri osjeku,par otočkov itd..prej bodo hrvatje zarobantli okol česa drugega...in prav je tako...
malidelnicar
# 28.04.2013 ob 15:00
Hm, ja zadeve na Zahodnem Balkanu so zelo zapletene.

Jaz nekako napovedujem, da se bodo dogodki odvrteli v sledeči smeri:

1.) Hrvaška po vstopu v EU zaradi vprašanja meje itd. blokira srbska pogajanja za vstop

2.) Srbija noče sprejeti novih zahtev s strani Hrvaške, zamrzne predpristopna pogajanja in se poskuša obrniti k Rusiji po ekonomsko pomoč. Rusija nekaj pomoči sicer da a ne veliko ker ima druge pomembnejše geostrateške interese (Srednja Azija, ureditev odnosov s Kitajsko, vprašanje razvoja ruskega Daljnega vzhoda, vprašanje pomiritve Severne Koreje itd.). Srbija naslednja desetletja posledično ekonomsko životari.

3.) Črna Gora začne pogajanja za vstop a le formalno, dolgoročno se ČG nagiba k posebnemu statusu nevtralne države po vzoru Švice.

4.) V Bosni traja mučen status quo. Da Srbija ne bi tudi tukaj vsega izgubila mora popustiti in sprejeti ukinitev Republike Srbske - po prehodnem obdobju. V prehodnem obdobju mednarodne sile OZN in EU nadzorujejo preselitve prebivalstva na izvorne lokacije pred letom 1990. V Bosni se vzpostavi švicarski kantonalni model, mednarodne sile ostanejo v Bosni (v določene srbske kraje se povabi ruske mirovnike, tako da Srbi nimajo občutka da bi bili zapostavljeni). Skliče se mednarodno konferenco o Bosni v kateri države podpisnice garantirajo trajno bosansko nevtralnost (po vzoru Avstrije) in nedotakljivost meja Bosne: Hrvaška, Srbija, ZDA, Rusija, Kitajska, Francija in VB. V deklaraciji se določi časovni okvir za sprejetje nove bosanske ustave.

5.) Kitajska in Rusija ne priznata Kosova. Kosovo tako ostane nekakšen kvazi mednarodni protektorat z delno notranjo organizacijo, ki Srbom omogoči nekaj več avtonomije. OZN sprejme misijo po kateri na mejo med Kosovom in Albanijo pošlje vojaške sile in tako prepreči vsakršne ozemeljske, mejne spremembe, hkrati Albanija in Kosovo sprejmeta deklaracijo o ozemeljski nezdružljivosti Albanije in Kosova.

6.) Albanija, Grčija, Srbija, Bolgarija, ZDA, Rusija, Kitajska, Francija in VB podpišejo deklaracijo o trajni nevtralnosti (po vzoru Avstrije) in ozemeljski celovitosti Makedonije. Sprejme se deklaracijo o novem imenu države: Demokratična republika Vardarska Makedonija.

Evo, problem solved. :=)
Kazalo